Заложническата криза в банката в Бейрут приключи с арест на нападателя

Заложническата криза, започнала когато въоръжен мъж поиска от банка в Бейрут да му позволи да изтегли блокираните си спестявания, приключи без пострадали, а той се предаде, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Въоръжен мъж взе заложници в банка в Бейрут, иска спестяванията си или ще се запали (видео)

Според властите 42-годишният Басам аш Шейх Хусейн влязъл в банката с ловна пушка и туба бензин и заплашил да се самозапали, ако не му позволят да изтегли парите си. След часове на преговори, приел предложение на банката да му позволи да изтегли част от влога си от 200 000 долара, според местни медии и група на вложителите, която участваше в преговорите.

След това мъжът освободи взетите за заложници служители и се предаде. Общо той е получил 30 000 долара в брой. По време на преговорите нападателят отхвърли предложението на директора на банковия клон да плати сметката за болничното лечение на баща му.

По време на заложническата криза ливанските служители на полицията за борба с безредиците отблъскваха протестиращите срещу банките, пристигнали да подкрепят въоръжен мъж.

Снимка: АР/БТА

В края на 2019 г. ливанските банки, изпитващи недостиг на парични средства, въведоха строги ограничения за теглене на средства в чуждестранна валута. Днес страната страда от най-тежката икономическа криза в съвременната си история, като три четвърти от населението е изпаднало в бедност, а стойността на ливанската лира спрямо щатския долар спадна с над 90 процента.

В резултат на инцидента ръководителят на съюза на банковите чиновници Джордж ал Хадж призова Министерството на вътрешните работи да гарантира безопасността на работата на финансовите институции в столицата.

На свой ред лидерът на Общественото сдружение на измамените вложители Низар Ганем Ганем изрази съжаление, че „трудните обстоятелства, в които се намират милиони ливанци, загубили спестяванията си, ги тласкат към отчаяни действия“.

„Този ​​инцидент не е първият, нито последният, подобни действия на нуждаещи се ще продължат, докато правителството и банките не изработят механизъм за решаване на проблема“, предупреди той.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!