Звънецът бие за 57 000 първокласници, над 700 000 ученици влизат в клас

Започва новата учебна година.

Над 717 000 ученици ще прекрачат прага на класните стаи. От тях 57 000 са първокласниците, което с две хиляди деца по-малко от миналата година.

За разлика от последните две пандемични години този 15 септември се очертава да е по-празничен – с подобаващите за случая тържества, които планират повечето училища благодарение на намаляващите случаи на ковид.

В близо 900 училища бяха направени ремонти през лятото, те ще продължат в 46 образователни институции и ще се учи в други сгради.

За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес. Безплатните учебници и учебните комплекти за учениците до седми клас вече са доставени, има учебници и за ученици с нарушено зрение, и за обучаващите се в европейските училища. Училищата разполагат също със значително количество техника, сред която са компютри и електронни дъски.

Засилено полицейско присъствие ще има днес около училищата в цялата страна. От МВР апелираха към водачи , ученици и родители да спазват правилата за движение около учебните заведения.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще присъства на откриването на учебната година в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София (10:00 ч.), а в 13,30 часа ще посети ПГЖПТ „Христо Смирненски“ в Карлово. Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие в 9,30 ч.. STEM център и новата учебна година в езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната учебна година в Медицинския университет в града (11 часа). Зам.-министър Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина, от 10,30 ч. Зам.-министър проф. Албена Чавдарова ще открие учебната година в ЕГ „Васил Карагьозов“ в Ямбол в 9,00 часа.

Президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в столичното 43. ОУ „Христо Смирненски“., а вицепрезидентът Илияна Йотова – в 191 ОУ в Железница.

Министър-председателят Гълъб Донев ще бъде в 60 ОУ, чийто възпитаник е бил.

Министърът на образованието и науката Сашо Пенов ще открие учебната година в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“, а следобед ще посети Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово. Заместникът на Пенов – Мария Гайдарова ще открие STEM център и новата учебна година в езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната учебна година в Медицинския университет в града. Другите зам.-министри – Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина, а проф. Албена Чавдарова в ЕГ „Васил Карагьозов“ в Ямбол.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще бъде на тържественото откриване на учебната година в немската езикова гимназия, а министърът на туризма Илин Димитров – на официалното откриване на новата академична 2022/23 година в Икономическия университет – Варна

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъде гост във 28-о СУ в ж.к. „Красна поляна“. От тази учебна година училището има нова сграда, новият корпус е с 10 класни стаи, предназначени за ученици в начален курс от 1 до 4 клас, актова зала и нови футболно, баскетболно и волейболно игрище).

Какво ново за учениците през новата учебна година?

През новата учебна година личната карта на всеки ученик ще е единственият документ, който остава на хартия, а бележникът може да е на хартия или електронен – по решение на училищата.

От учебната 2022/2023 година българското образование ще има нова интегрирана система за управление и това е Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). В тази система почти цялото ни образование се дигитализира и всички данни ще са в нея, те ще се обработват по-лесно, но в началото е трудно, каза Асен Александров – председател на Сдружението на директорите в средното образование. Той е и директор на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София.

В новата интегрирана система ще са всички данни за образованието ни – електронните дневници ще са в нея, ще има и електронни досиета на учениците с информация за тях от първи до 12-и клас, обясни Асен Александров. Той уточни, че в това електронно досие ще има всичко, което се случва с даден ученик – всяко изпитване или бележка ще бъде публикувано в системата. Преместването на учениците също вече ще става по електронен път, а не с хартиен документ. „По този начин образователната ни система става най-дигитализираната система в България, защото до НЕИСПУО ще имат достъп 100 000 учители, 700 000 ученици и един милион и половина родители“, коментира председателят на Сдружението на директорите в средното образование.

Директори на училища заявиха обаче, че в началото трудно въвеждат данни в новата единна електронна образователна система, която трябва да е от полза на учителите, учениците и родителите. От МОН увериха, че ще има време и възможност училищата да могат да въведат информацията в новата система.

Друга новост за новата учебна година е, че учениците от 5-и до 7-и клас още от 16 септември, ще са по-кратките учебни часове – 40 вместо 45 минути.

Увеличават се часовете по български, математика и география. Петокласниците ще имат 1,5 часа повече учене на седмица – по половин час допълнително за математика, за български и за география. Шестокласниците ще учат половин час повече по български език и половин час допълнително по математика, или 1 час повече седмично. Общият им брой часове за седмица също се увеличава до 32 на брой, колкото става максимумът и за седмокласниците (от 31.5 на 32 часа седмично). При тях обаче промяната е най-лека – часовете им се увеличават с половин час седмично само по география, или с 18 часа на година. Догодина при тях математиката трябва да се увеличи с още половин час на седмица.

Промени има и при ваканциите, като междусрочната става пет дни. Догодина тя е предвидена между 1 и 5 февруари. При останалите ваканции големи промени няма – есенната ще е ден по-дълга, коледната – ден по-кратка, а 10-дневната пролетна вместо традиционно на 1 април ще започне на 8 април.

При изпитите няма промени, с изключение на тези в 10-и клас (планирани за 29 и 30 май, когато ще са и тестовете за седмокласниците, започващи в 9 ч.), които вече ще започват в 11 часа, а не в 10 ч.

Няма да има нови учебни програми, каквито бяха първоначалните очаквания. МОН започна голям преглед на програмите от 1-ви до 10-и клас, като се допита до широк кръг ученици, учители и родители какво в тях да се промени. В резултат на анкетите бяха откроени редица слабости – претрупване с информация, неясен език в учебниците, несъобразено с възрастта на учениците съдържание и др. Направени бяха предложения и за конкретни редакции – най-вече в програмите по български език, но и по математика, география, биология, информатика.  Такива ще бъдат разгледани от работни групи с участието на учители, психолози и др. Чак след това евентуалните промени в учебните програми ще бъдат предложени за обществено обсъждане. Срокът за това е до 31 октомври 2022 г. Така че нови програми може да очакваме най-рано около Коледа, а за нови учебници ще трябва да почакаме още.

Притесненията около предстоящото обучение на учениците заради пандемията от коронавирус не са съвсем изчезнали, като решенията за преминаване на онлайн обучение ще се взимат от Министерство на здравопазването. Нарастват обаче страховете от кризата с газа и опасността заради липса на достатъчно средства за отопление училищата да излязат в „дървена ваканция“ през зимата.

„Ще се осигурят средства за отопление на училищата и детските градини. Обучението ще бъде присъствено и към уроци от разстояние при евентуална КОВИД ситуация ще се преминава само при форсмажорни обстоятелства“. Това заяви два дни преди 15 септември пред директорите на 574 образователни институции в София служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той подчерта, че предимствата на присъственото обучение са безспорни, но след две години на пандемия може да се използва и опитът, и възможностите, които дава онлайн обучението.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!