Значимо събитие в Дворът на кирилицата


Вчера в Двора на кирилицата, в Алея на писателите, тържествено бе открит бюст-паметникът на българските писатели Димитър и Константин Миладинови. Автор на бюста е проф. Димитър Рашков.

Лентата на паметника преряза съвременният български писател Христо Стоянов. Под постамента на бюста бе посипана пръст земя от родната къща на писателите в гр. Струга. Гостите на събитието се насладиха на патриотични музикални изпълнения. Отец Милен извърши тържествен водосвет и благослови всички присъстващи.

Казваме значимо събитие, защото то бе посетено от множество общественици и значими за обществото личности. В тези времена да надграждаш този културен център и да прославяш Българските букви в България и по целият свят си е мисия, която са ни завещали Кирил и Методий. Мисия, в която всеки от нас трябва да участва. Писателите са тези, които с магията на буквите докосват сърцата и душите ни.

Поздравителен писма изпратиха Българска Социалистическа Партия, Община Нови пазар, От кандидата за народен представител на БСП за България в 30-ти МИР Шумен Иван Иванов, от ПП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА” и гл. координатор Николай Колев, от УНИВЕРСИТЕ ПО БИБЛИОТЕКОЗНАНИЕ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ, От политическа Партия ГЕРБ подписано от председателят Бойко Борисов, Поздравителен адрес от Станислав Трифонов – председател на политическа партия ”ИМА ТАКЪВ НАРОД”, от Администрацията на Президента на Република България, От съюзът на българските писатели, Поздравителен адрес от Партия ВМРО с председател Красимир Каракачанов, От Американско-еврейски комитет на България с директор Виктор Меламед. Лично от Костадин Костадинов председател на Партия „Възраждане“, от заместник министър–председател и министър на трудът и социалната политика на Република България както и от Ангел Джамбазки – член на Европейският парламент представляваш Европейските консерватори и реформисти и ВМРО – Българско национално движение. Лично присъстваха кметът на гр. Шумен Любомир Христов и кметицата на гр. Каспичан Милена Недева. Присъстваха областни управители и много обществени дейци, журналисти, писатели и общественици.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя.

Казахме значимо събитие, защото е такова, сами виждате какви институции и личности се прекланят пред Дворът на кирилицата, а създателят на културно-историческият комплекс „ДВОР НА КИРИЛИЦАТА” Карен Алексанян казва „аз се прекланям пред Кирил и Методий – създателите на Българската азбука“!


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!