Илияна Йотова: В дневния ред на парламента на Нидерландия няма точка за приемането ни в Шенген

Илияна Йотова: В дневния ред на парламента на Нидерландия няма точка за приемането ни в Шенген
Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите с членството ни в Шенген не са решени.

„Нито днес, нито утре в дневния ред на парламента на Нидерлания има точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както нашето правителство очакваше“, каза Йотова пред БНТ.

Срам е начинът, по който се промени българската конституция. Поправките в Конституцията ще останат с етикета „анти Радев“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Срамно е, така обобщи тя поправките в основния закон, които парламентът окончателно прие в сряда. Проблемът е Румен Радев и страхът от него, убедена е вицепрезидентът.

Йотова посочи, че промените в Конституцията са мотивирани от страха от президента, от неговия висок рейтинг и факта, че е говорител на вижданията на мнозинството от българите.

Щом има такива натрупани проблеми – не беше ли по-честно да се свика Велико народно събрание, риторично попита Йотова. И отсече: „Не посмяха!“

Според Илияна Йотова „за първи път има поправки, които поставят под въпрос независимостта на различни власти“. „Оставям целия набор от бедещи конфликти на интереси“, добави Йотова.

Според нея не може да се говори за независимо решение на президентската институция за съставяне на служебен кабинет, щом държавният глава ще има списък от хора, между които може да избира служебен премиер.

Досега президентът можеше да избира свои хора за поста, а с поправките в основния закон ще има право да избира между председателя на парламента, шефовете на БНБ, Сметната палата, омбудсмана и техните заместници.

Йотова обаче попита дали е удачно тези хора да напускат важните с длъжности си, за да станат служебни премиери.

„Проблемът не е независимостта на властите. Проблемът се казва Румен Радев и страха от него“, повтори вицепрезидентът.

Йотова заяви, че няма промяна в мнението на Радев за българите в чужбина и участието им в управлението. Депутатите записаха в Конституцията, че и българи с двойно гражданство може да бъдат народни представители и министри. Именно на това се противопостави остро президентът, а някои припомниха негово изказване от 2019 г., в което предлагат нашенци в чужбина да участват по-активно в политическия живот. Йотова обаче обърна внимание, че президентът е говорил за български граждани по рождение.

Йотова обърна внимание, че един ден може да има министри с двойно гражданство, когато разполагат с класифицирана информация.

Конституцията не е Законът за движение по пътищата, макар че и там е непростимо – не може да се променя през месец, коментира тя. И припомни въведената, а после премахната, такса за пренос на руски газ през територията на България.

Вицепремиерът обвини правителството, че с тази необмислена постъпка „е поставило отново на карта“ нашето членство в Шенген, тъй като Унгария се противопостави на таксата и заплаши с вето.

„Аз очаквах след всичко това, което натвориха – „Булгартрансгаз“ едва не фалира заради Асен Василев, да се извинят. Мъжка постъпка щеше да бъде от страна на Василев да излезе и да каже: „Господин президент, бяхте прав“, каза Илияна Йотова. Тя припомни негативната реакция на Радев още, когато се появи идеята за специалната такса.

Илияна Йотова посочи, че проблемите с членството ни в Шенген не са решени. „Нито днес, нито утре в дневния ред на парламента на Нидерлания има точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както нашето правителство очакваше“, каза Йотова.

Според вицепрезидента предложението на Австрия страната ни да се присъедини поетапно към Шенгенското пространство, като първо влезе по въздух, е предпоставка никога да не се присъединим напълно.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!