Кантарджиев: Новият министър ще направи промени в контрола на COVID-мерките

„Много се радвам, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода в контрола на пандемията“, коментира проф. Тодор Кантарджиев по БНТ по повод назначаването на Асен Меджидиев, който оглавява БЛС в София.

Той посочи, че вече сме в платото на заразата, защото през последната седмица имаме намален темп на покачване на случаите.

„Имаме едно известно забавяне, което е в резултат на малкото мерки, които взехме“, коментира професорът. То се дължало на предприетите мерки, по думите му.

Новият вариант на Омикрон – BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът. 

„Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон – BA.5 в Европа е последователно – това, което се случи в западните страни преди месец, в момента става и в нашата страна“, обобщи Тодор Кантарджиев.

„В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват“, прогнозира той.

По думите му растат случаите на повикване на „Спешна помощ“ в столицата заради болни от коронавирус, но все пак все още случаиите са средно по 40, докато при пика на заразата преди месеци повикванията на линейки са достигали до 140 на денонощие.

„Всичко, което се прави от РЗИ в цялата страна, е да осигурим безпроблемно и безопасно започване на учебната година на децата“, подчерта съветникът по здравните въпроси на Столична община.

„Доказано е, че бустерни дози или първична ваксинация предпазват до четири месеца от тежко протичане или заразяване. Но ако си ваксиниран или преболедувал преди повече от година, отслабва ваксината“, напомни професорът, като добави, че в Софи има разкрити четири кабинета за поставяне на бустери.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!