Китайският президент иска преразпределение на богатствата в страната

Президентът на Китай Си Цзинпин призова богатите си сънародници да работят повече за постигане на общ просперитет и обеща корекция на прекомерните доходи в страната, след като бързият икономически разцвет доведе до неравенства, предаде Франс прес.

Още по темата

Стандартът на живот в Китай значително се е повишил от 70-те години на миналия век. Понастоящем страната е огромен пазар със стотици милиони потребители от средната класа, ухажвани от чуждестранните мултинационални компании.

Разликите в богатството обаче остават значителни.

Макар че държи световния рекорд по брой на доларови милиардери, Китай успя едва миналата година официално да премахне абсолютната бедност.

На среща, посветена на икономиката, китайският президент е призовал за разумно преразпределение на богатствата, което да е от полза за всички граждани, съобщиха днес държавните медии.

Си Цзинпин е подчертал, че в името на социалната справедливост е необходимо да се вземат мерки, за да се увеличат средствата за хората с най-ниски доходи и да се коригират прекомерните приходи, се посочва в доклад, изготвен след срещата.

Не става ясно как китайският лидер възнамерява да постигне целта, но тези указания определят какви ще бъдат приоритетите през идните месеци.

Участниците в срещата са подкрепили и по-голямата равнопоставеност в областта на образованието на фона на нарасналите критики срещу твърде големите разходи за частни уроци.

Пекин затегна мерките в доходоносния образователен сектор, който властите искат да стане некомерсиален. Предвижда се обемът на обучителните курсове да бъде значително намален.

През последните години властите увеличиха инициативите за идентифициране на домакинствата в нужда, разпределяне на субсидии и завършване на големи инфраструктурни проекти.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!