КНСБ започва национална протестна кампания от триъгълника на властта

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва национална протестна кампания „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“ днес в 13:00 ч. в пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството, съобщиха от синдиката.

Очаква се да присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото ръководство на конфедерацията и лидерите на основните членове на КНСБ.

Ще бъде представена визията на КНСБ за социално-икономическото развитие на България през следващите четири години. Изготвеният от КНСБ Меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на КНСБ с кандидат-депутати от основните политически сили.

Меморандумът на КНСБ за социално-икономическото развитие на България 2021-2025 г. включва темите за справедливо и достойно възмездяване на труда; икономическо възстановяване, секторни политики, зелен и дигитален преход; включващ пазар на труда; социална сигурност – общоприети стандарти и финансово стабилни солидарни системи; социален диалог, колективно трудово договаряне и защита на основните права.

Действията в кампанията целят да се чуе гласът на хората на труда в условията на растящи цени, топящи се заплати и несигурни работни места. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива, гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка. Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време, за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда.

За КНСБ всеки участник в предстоящите парламентарни избори трябва да знае, че на първо място е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия криза. Акции ще се провеждат в продължение на месец в отделните региони, предприятия и институции в страната, информират от КНСБ.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!