Кой притежава една от осемте Български монети в света?

Кой притежава една от осемте Български монети в света?


Вижте кой притежава една от осемте редки монети със номинал 10 сантима от 1887г. Това е Българинът Костадин Везьов. Костадин Везьов, който стана първият българин – световен първенец по нумизматика на NGC. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на този вид световно колекционерство.

И като нумизмат номер едно в света за 2020г. очакванията от нас към него са големи, а той трябва да брани титлата си и да подобрява качеството на монетите, които притежава.

Това обаче е много трудно занимание и понякога освен, че струва много в пари, струва много и във време. Костадин везьов воден от патритизмът си изучава в детайли цялата ни история свързана с монетите и така издирва монети който не са влезли в обращение дори.

Ето и историята на монетите 10 сантима: История На 25 януари 1879 г. е създадена БНБ. Една от главните цели е тя да се яви като регулатор в търговските взаимоотношения. В първите години след Освобождението в обръщение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени. Основната част от тях са сребърни руски рубли, навлезли масово в страната по време на войната, но има и екзотични монети, като тунизийски, ирански или индийски, част от които вече не се използват и в страните, в които са емитирани. Фискалното счетоводство се води във френски франкове, като държавата изкуствено поддържа завишен курс на сребърните монети, за да не обезцени спестяванията. Това довежда до допълнителен прилив на сребърни монети от съседните страни, засилен и от забраната за използване на чужди сребърни монети в Османската империя през 1883 г. До 1887 г. чуждите сребърни монети се използват широко в България, наред с българския лев.

На 28 май 1880 г. се провежда заседание на Второто обикновено Народно събрание, завършило с приемането на Закона за правото на рязане на монети. Нормативният акт дава на новата държава изключителното право да сече и пуска в обръщение монети. Още преди приемане на закона от 4 юни 1880 г. за първите емисии български монети, БНБ поръчва в Бирмингам изработването на проби за бъдещите медни монети. Тъй като етапът е много ранен и не е преминала дискусията в НС за името на българските пари, поръчката в Бирмингам е за „сантими”.

По това време все още не е установена със закон националната валута и бюджетът на Княжество България се съставя във френски франкове и сантими. Предполага се, че в периода 1879 – 1880 г., франкофоните и проевропейски ориентираните прослойки от политическия елит в младата държава въздействат върху БНБ поръчката за пробите да бъде в сантими. Стремежът към по-бърза европейска интеграция подтиква привържениците на европейските названия на националната валута и нейните подразделения да спечелят благоволението на княза. Неизбежно е първите проекти за българска монета да са силно повлияни от външни фактори.

Това в пълна сила важи и за първата пробна медна монета с номинална стойност 10 САНТИМ и година на отсичане 1880 година, чиято иконография свидетелства за първоначалните опити и търсения. Тя е отсечена в Бирмингам, Великобритания от сплав в състав мед, калай, цинк, с тегло 10 грама при диаметър 30 мм. Тиражът е 8 бр. от сплав и 1 бр. от сребро. Налице са надписи на кирилица за номинала и държавата, но също и френската дума „еssai”, изписана на латиница, за да се означи, че монетата е проба.

Освен това, независимо че номиналът е изписан на кирилица, той е пряка транскрипция на френската дума за стотин(ка). Първите монети от по 2, 5 и 10 стотинки са медни и са отсечени в Монетния двор на Бирмингам (Великобритания) през 1881 г. През 1882 г. в Монетния двор на Санкт Петербург (Русия) са отсечени сребърни монети по 1 и 2 лева – първият български лев с благородно съдържание. През 1888 г. са създадени първите български медно-никелови монети със стойности 2 1/2, 5, 10 и 20 стотинки в отговор на потребността от разменни средства с малка номинална стойност За тази подробна информация благодарим на : „СЪЮЗ НА НУМИЗМАТИЧНИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ“.

И така: Кой притежава една от осемте Български монети в света вече се досещате, че това е Костадин Везьов от Банско живеещ в Чикаго  който успява да я върне в български ръце. Историята на монетата е следната: Изработени са 8бр. в Брюксел и изпратена по дипломатичната поща в София, България, а там тези 8 броя се предават в БНБ и към комисията, която е натоварена със задачата да поръча този монетен номинал.

В предисторията ви разказахме, че този процедура е спряна и монетите отлежават някъде в трезора, но една от тях е напуснала страната ни, а каква е съдбата на останалите ние също не знаем, но една от осемте се озовава във Великобритания и там в края на Втората Световна война през 1945г. попада в ръцете американски колекционер, който е роден през 1911г. и започва да колекционира монети в най-ранна детска възраст. Американецът Дейвид Стивънс вече на 34 години когато попада на монетата във Великобритания и я купува. Изпраща я по пощата заедно с други монети, които е купил на адресът на баща си в Америка. И така монетата през 1945г. се озовава в колекция в Америка.

След като Дейвид Стивънс оцелява в инвазията на D-Day като преживя Омаха Бийч на D-Day, той е ранен и в крайна сметка се прибира в Америка, в Охайо, където среща майката на нашият герой, а той се ражда няколко години по-късно и така заедно с баща си те продължават да издирват и купуват монети от цял свят десетилетия наред. След като почива Дейвид колекцията му е унаследена от неговият син от Кливланд, Охайо, който живее в родният си дом. Костадин Везьов започва преговори с Дейв, знаейки колко е важно да спаси монетата и тя да се върне в Български ръце, но тя има емоционална и сантиментална стойност за американеца и той трудно се решава да се раздели с нея, но чак на третата година за огромна сума. След дълги и мъчителни преговори Американец е впечатлен от упоритостта и настойчивостта му и решава да му я продаде на солена цена. Костадин Везьов плаща сумата, но истината е, че Американецът е вдъхновен от патриотизмът на Българинът готов да спаси тази малка частица от Българската история.

След като е склонен и я изпраща на Костадин Везьов в крайна сметка думите му са: „Баща ми почина и аз остарявам, така че изпращам някои от нашите монети обратно в света, за да могат другите да се насладят. Благодаря още веднъж, че купих монетата на баща ми Дейвид Стивънс”. И ако на преклонна възраст Американският колекционер връща монетата на света то Костадин Везьов я връща в Българско владение така един ден и ние да можем да и се насладим. За нас е привилегия и чест да ви разкажем за една осемте монети, а каква е съдбата на другите ние не знаем, но знаем, че докато има такива Българи, които да тачат и милеят за Българското и да издирват пръснатите парченца история по света ще я има България.костадин жезъж 10 сантима


Ако имате информация за съдбата и историята на другите седем екземпляра пишете в коментарите!

 

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!