Корнелия Нинова преди пленума: Мая е енергичен, динамичен, работоспособен човек!

БСП ще обяви отношението си към кандидатираето на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София в два етапа – първо на градската конференция на столичните червени на 11 септември, а след това на заседание на Националния съвет на 15 септември.

Това стана ясно от думи на лидера на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди днешното заседание на Националния съвет. Пленумът трябва да ободри първата част от кандидатите за кметове на общини – около сто.

Смятаме, че е реалистично увеличаване на кметовете ни със сто процента и на общинските съветници с 40%, посочи Нинова.

„Нa днешното заседание на Националния съвет ще разглеждаме и утвърждаваме над 100 кандидатури за кметове, издигнати на проведените досега конференции в страната. Поканили сме и областните председатели, заседанието е разширено, за да може всеки да си каже мнението“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди заседанието.  Тя обясни, че профилите на кандидатите са различни – партийни кандидатури, с инициативни комитети, широки местни коалиции. „Уважаваме волята на местните структури. Дадохме им свобода – това е демократично и това е децентрализация в една демократична партия, те да преценяват и решават„, категорична бе Нинова. Тя подчерта, че прави впечатление, че има разширяване на ветрилото и подкрепа на кандидати на БСП от повече партии в сравнение с миналите местни избори. Като основна цел на местните избори за левицата Нинова посочи увеличаване на кметовете от БСП със 100% и на общинските съветници с 30-40%.

На въпрос дали БСП ще подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, Корнелия Нинова отговори: „Решението трябва да вземе Градската конференция на левицата на 11.09.2019г. и след това Националният съвет на партията на 15.09.2019г., който трябва да утвърди решението на конференцията.“

„Шансове не оценявам, не сме врачки, оценяваме качествата. Мая е работоспособен, динамичен и енергичен човек, ще видим дали на 11-ти градската конференция ще я подкрепи и дали на 15-ти градската конференция ще я утвърди“, заяви още Нинова.

В началото на изявлението си пред медиите Нинова съобщи, че червените депутати са внесли законопроект, предвиждащ отпадане на възможността за намаляване на присъдите за тежки престъпления и убийства при самопризнание.

„Време е да спрем само с говоренето и да пристъпим към конкретни мерки. Вчера подписахме и внесохме закон, с който предлагаме да няма съкратено производство, при самопризнание да няма намаляване на присъдата от доживотна без право на замяна- в случаите на престъпления, които водят до тежки телесни повреди или смърт“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди заседание на Националния съвет на партията.  Тя припомни, че през лятото са се случили няколко изключително тежки престъпления, едно от които завърши със смъртта на дете. По думите й чувството за безнаказаност и за несправедливост у хората е огромно. „Много политици и почти всички партии през лятото говорихме по този случай и се наддаваше за наказания. Всичко остана само на думи, без реални действия. Апелирам към колегите от другите парламентарни партии- утре започваме работа в парламента, нека това да е един от първите закони, които гледаме“, каза Корнелия Нинова. Тя обясни, че левицата е бързала да го внесе, за да е готов на банките, а не да се губи време. Според нея има  спешна нужда от този закон заради справедливостта и наказанието на такива хора. Председателят на БСП подчерта, че ако Народното събрание го приеме по-бързо, той  може да се приложи за случаите в Сотиря и да не стане като в случая на убийството на журналистката в Русе, за който е вече е късно – имаше самопризнание, приложи се съкратено производство и нямаше доживотна присъда.

„Настояваме за бързо гледане на закона, бързо приемане на две четения, ако трябва със съкратени срокове  между първо и второ четене, за да може да влезе в сила законът и да се приложи за тези конкретни случаи“, заключи Корнелия Нинова.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!