Махнаха барикадите в Северно Косово и отвориха граничните пунктове със Сърбия

Барикадите, поставени от косовски сърби на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати. Свободата на движение е възстановена, работят граничните пропускателни пункотев Ярине“ и „Бърняк“ на границата между Косово и Сърбия, съобщи снощи в профила си във Фейсбук косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля.

По думите ме, за да бъде запазена стабилността в страната и региона, след премахването на барикадите, косовското правителство отлага за 1 септември 2022 г. прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово.

„Използвам възможността да благодаря на нашите международни партньори за правилното разбиране на ситуацията и за конструктивното отношение. Ние оставаме ангажирани със стабилността и днешното ни решение вече го доказва. Нашите действия като държава са напълно законни и в рамките на всички наши механизми ще действаме в пълно изпълнение на Конституцията на Република Косово“, написа още вътрешният министър.

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

След среща с партньори от ЕС и САЩ косовското ръководство реши в неделя да отложи, планираните промени, ако косовските сърби премахнат блокадите.

Преди вдигането на блокадите от 31 юли в полунощ косовските власти започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски лични карти. От неделя, 31 юли в полунощ до понеделник, 1 август на обяд, над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, съобщи министър Свечля, цитиран от сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Говорителят на ЕС Петер Стано потвърди, че институциите на ЕС и страните членки следят „със загриженост“ развитието на събитията в Косово. Той потвърди, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел диалога между Косово и Сърбия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!