Машините за гласуване могат да се манипулират, държавата няма контрол върху софтуера

Машините за гласуване могат да се манипулират, държавата няма контрол върху софтуера
Чуждестранни граждани от Панама и САЩ доработват софтуера за машините за гласуване, но нито МВР, нито ЦИК имат контрол върху процеса.

Това стана ясно от отговорите на вътрешния министър Калин Стоянов и председателя на ЦИК Камелия Нейкова на изслушването им в парламента.

“Машините все още са в частен склад, защото държавата не е осигурила държавен”, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. ЦИК в стремежа си да обезпечи честни избори многократно се е опитвала да ангажира органите в държавата за изработването на софтуер, но нито една институция, включително и сегашният Министерски съвет, не е отговорил на искането на ЦИК, обясни Нейкова.

“Със софтуера за гласуване, придобит в началото на 2021 г., не може да се приеме нито едно техническо решение без фирмата “Смартматик”, каза председателят на ЦИК.

“По време на избори в няколко района на Филипините се показват резултати с нули. Когато за това се уведомява “Смартматик”, техническо лице от компанията прави връзка с машините и коригира резултатите от разстояние, в случая от Манила”, обясни депутатът от ИТН Павела Митова. Тя даде няколко примера с гласувания със същите машини в други държави.

“На националните избори през 2010 г. “Смартматик” докладва 250 милиона регистрирани гласоподаватели, което е далеч над действителните 40-50 милиона. “Смартматик” отново осъществява онлайн връзка и коригира броя, доказвайки за пореден път, че са в състояние да манипулират резултатите от разстояние”. Митова попита Калин Стоянов каква информация има за надеждността на вота при машинно гласуване.

“Дали са надеждни или не машините, аз няма как да ви дам отговор”, каза Стоянов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!