Мая Манолова обяви: Кандидатирам се смело и почтено! Подавам оставка като омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова официално влиза в битката за кметския стол в София като независим кандидат.

„Утре ще подам оставка като омбудсман, за да се кандидатирам за кмет на София“. Това тя съобщи снощи на страницата си във Фейсбук с видео, заснето по време на неформална среща с граждани.

„Можех да изляза в неплатен отпуск, но нямам нужда от застраховка. Кандидатирам се смело и почтено“, заяви още Манолова.

„Честно казано, предвид агресията, на която сме подложени аз и моите колеги през последните месеци, си мислих дали не е добре да си подготвя оставката, да напиша на нея дата 5 ноемрви, независимо дали ще бъда избрана за кмет или не, да я подам тогава, за да имам някаква защита от международните институции, ако нещата продължават да са толкова груби, каквито са в момента. Но след това реших, че един човек, който се кандидатира за кмет на София, който иска да поведе гражданите, трябва да бъде смел и трябва да дава личен пример, така че нямам нужда от застраховки“, допълни тя.

Главни инициатори на срещата на Манолова с граждани, публични личности и НПо-та бяха актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова. Те бяха единодушни в очакването гражданската защитница да оглави и поведе промяната както в София, така и в цялата страна.

Утре тя ще подаде оставка от позицията си на граждански защитник.

От сдружение „Промяна за София” съобщиха, че на срещата е решено да бъде сформиран инициативен комитет за издигането на независимата гражданска кандидатура на Мая Манолова за кмет на София. Събирането на подписка в подкрепа на Манолова започва на 6 септември.

В подкрепа на Манолова трябва да се съберат 2 500 подписа. От 10 септември стартира набирането на доброволци за изграждането на граждански инициативи на територията на цяла България под наслова „Промяна за София и България“.

Започва и набирането на доброволци за граждански застъпници и наблюдатели, които да гарантират прозрачността и честността на местния вот, както и да предотвратят опитите за всякакви манипулации и фалшификации на предстоящите избори.

Гражданите, участвали в срещата, поискаха омбудсманката да стане флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна.

Освен това, поради ограниченото време те ще отправят апел към малките партии, необвързани със статуквото, които не са компрометирани и не участват във властта, да предоставят съдебните си регистрации и на 100% да отворят листите си за гражданите. Така, според тях, хората ще имат възможност сами да издигнат и изберат своите представители в местната власт.

Решено е Манолова да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!