МВР даде на прокуратурата УМБАЛ „Александровска“ заради некачествен ремонт

Главна дирекция „Национална полиция“ изпрати материали от проверка за некачествен ремонт в УМБАЛ „Александровска“ на прокуратурата с мнение за наличие на данни за образуване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост, съобщиха от вътрешното ведомство. 

Още по темата

Проверката на служители от отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“ е започнала след сигнал за нередности, свързани с ремонт на покрива на клиниката по алергология на столичното лечебно заведение. След като е изискана документация от болницата било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение – компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно – на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата (през този период директор на УМБАЛ „Александровска“ е проф. Костадин Ангелов – бел.ред), като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение.

Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м. Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. – наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!