МФ поправи министъра си: 60 лв. добавка за пенсионерите от януари, а не 120 лв.

Пенсионерите ще получат добавка от 60 лв. от януари 2022 г., а не 120 лв., както по-рано през деня обяви финансовият министър Валери Белчев. Уточнението бе направено от собственото му ведомство в сряда вечерта.

„Допълнително за периода от януари до юни 2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19“, се казва в съобщението на МФ, изпратено до БТА.

В него се допълва, че в подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка – Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022, са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“.

Часове по-рано след заседанието на правителството министърът на финансите Валери Белчев обяви, че предлага за първите 6 месеца на годината да се запази бонусът към пенсиите от 120 лв. Това означаваше реално минималната пенсия да стане 490 лв.

430 лв. ще е размерът на минимална пенсия плюс добавката от 60 лв. според новия размер при сегашна 420 лв.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!