Надежда Йорданова: Прокуратурата още не е поискала правна помощ за разпита на Божков

До рано тази сутрин прокуратурата не е внесла в Министерството на правосъдието искане за правна помощ за провеждане на разпит като свидетел на Васил Божков чрез видеоконферентна връзка. Това каза ресорният министър Надежда Йорданова преди началото на редовното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Софийската градска прокуратура поиска от ОАЕ разрешение за онлайн разпит на Васил Божков

 

Няма срок, в който държавното обвинение трябва да внесе искането, преценката е изцяло на прокуратурата колко бързо иска да проведе процесуално-следствените действия, добави Йорданова.

„Спецификата с Обединените арабски емирства е, че настояват искането да бъде отправено от министъра на правосъдието спрямо техния такъв. Когато ние получим искането, колегите от администрацията преглеждат документите и ако имат някакви въпроси, притеснения от формална страна – как са оформени нещата, се свързват с колегите и се правят разяснения. Това не е нещо ново“, обясни Надежда Йорданова.

През миналата седмица прокуратурата обяви намерение да задвижи процедурата за разпит на бизнесмена Васил Божков в условията на взаимност. Искането е по твърденията му, че е бил изнудван от бившия премие Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийния съветник на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Именно по сигнала на Васил Божков се стигна и до арестите на тримата за 24 часа. В края на миналата седмица Божков обяви, че по казуса вече е бил разпитан от европейската прокуратура. 

Правосъдният министър коментира и включването ѝ в обзора на прокуратурата за изказани неверни политически твърдения, насочени към уронване престижа на съдебната власт. 

Държавното обвинение намира за невярно твърденията на Йорданова от 15 март, че „…липсата на реформа в българската съдебна система пряко ще се отрази на достъпа до средства от ЕС…“ и от 27 март, че „…Няма война с прокуратурата, има правова държава….“. Цитирани бяха и думите ѝ от 19 декември, че „спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание….“ 

По думите на Надежда Йорданова нито едно от посочените твърдения не са неверни по своя характер. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!