Наполовина са намалели осъдените на затвор, вместо това растат условните присъди

През последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода, оповести заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, тоест наполовина, каза тя в интервю за БНР.

„Намаляването на броя на лишените от свобода се дължи на условни присъди и пробация – намалява броят на ефективните присъди“, допълни Павлова.

В същото време надзорно-охранителният състав се увеличава заради непрекъснато провежданите конкурси.

„Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2,3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа.“, коментира Мария Павлова.

„Срещи с всички синдикати в сектор „Сигурност“ се провеждат регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата“ – така заместник-министърът отговори на критиките на Синдиката на служителите в затворите за провокирано напрежение в системата от регламентирания начин на работа.

„Те непрекъснато пускат писма. В нито едно от писмата си обаче не отчитат какво е направено през последните 2 месеца за социалния диалог и за техните социални претенции.“, обясни правосъдната зам.-министърка.

Многократно са водени разговори със синдикатите относно начина на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, уточни Мария Павлова. Тези разговори са започнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите в липса на конкретика в исканията.

„24-часовите смени, за които те претендират да продължат да работят на тях, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените норми в България.“

Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени, поясни заместник правосъдният министър.

„24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. В Европа сме единствената държава, която го поддържа“, категорична е Павлова, която каза още, че 12-часовите смени няма да бъдат отменени.

„Няма проверки срещу синдикалисти. Просто си опитва да се създаде излишно напрежение, каквото в момента не съществува“, коментира още тя.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!