НДК е най-голямата книжарница от днес

49-ия Софийски международен панаир на книгата се открива днес в НДК. Това ще е най-мащабното му издание след пандемията. Паралелно с панаира на книгата за десети пореден път ще се проведе и Софийския литературен фестивал.

Над 150 издателства и щандове на 4 етажа в НДК ще предложи панаира на книгата до неделя включително. Всеки ден посетителите ще могат да се срещат с писатели, а чуждестранните автори, които ще дойдат в София специално за форума, са 18. Това е рекорд, каза пред БНР Десислава Алексиева – председател на Управителния съвет на асоциация „Българска книга“:

„Ще има рекорден брой от издателства, книги. Много богата културна програма във всички дни на изложението до 11 декември. Софийският международен литературен фестивал и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи също се провеждат в този период. Мотото и на двата фестивала и на панаира е „Четене с разбиране“ и то съвсем не случайно в годината, в която виждаме, какви са последствията от дезинформацията и колко трудно е на хората да се ориентират в потока от информации, от противоречиви информации“.

На откриването днес ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-кметът на София Мирослав Боршош, както и писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Алек Попов.

Издателите ще поставят за пореден път искането си 9-процентната ставка на ДДС за книгите и учебниците да се запази постоянно. Временната мярка, въведена заради икономическите ефекти от Ковид пандемията изтича в края на тази година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!