Нешка Робева: Можеш да разрушиш, но не и да унищожиш…

Нешка Робева: Можеш да разрушиш, но не и да унищожиш…

Можеш да разрушиш, но не да унищожиш…

Поредният паметник беше разрушен.

Една шепа лумпени, водени от гьон сурати и джендър подлоги на правилните посолства, /не, не цитирам г-жа Митрофанова, това вече и слепите и глухите го знаят/ – рушат! Рушат това, което народът ни е построил и нарекъл паметник, за да напомня за отминали времена събития и живот – добри или лоши… Рушат, защото новите им господари го изискват. Рушат с комсомолски ентусиазъм и фанатична вяра на хунвейбини и талибани.

Рушат ПАМЕТНИЦИ!

Рушат, подражавайки едно към едно на тези, които яростно отричат и също като тях, размахвайки лозунги, искат да ни убедят, че всичко се прави в името на народа и за народа.

Не си спомням, кой от известните съветски десиденти, няколко години след падането на социализма, с тъга установи, че Западът повдигна желязната завеса толкова, колкото да изтече тинята към нас… Страшното е, че западната тиня се смеси с нашенската и ни навря в нужника… И сме затънали до шия… Ние дебилите, с волското си търпение и овчедушие!… Затънали сме, но не помръдваме, защото милозливо крепим на раменете си „умно-красивите“ си отрочета!

Миличките ни. Защото те са наши избраници, защото те знаят!… Те са учили на запад… Нали не е трудно да се разбере, че ни водят към светлото евроатлантическо тресавище, както техните родители ни водеха към светлото комунистическо бъдеще. И какво, в действителност можем да искаме ние – овехтелите, нещастници, които не стига, че ни търпят и отделят от залъка си за нас, ами си разрешаваме да знаем, да помним, пък и от време на време да казваме по нещо.

И отново мисля за паметта и паметниците, за тяхната роля, за историята и „историците“, за символите…

Мисля за историческата истина?! / Дали някой го е еня за нея?/ Оруел го е казал… /Който има в дома си повече от 16книги, ще разбере за какво иде реч…/В главата ми се блъскат знания и спомени от близкото и по-далечно минало, за съдбата и живота на моя народ… За героите и предателите, за доносниците, родоотстъпниците, за будителите и тъмничарите, за блюдолизците и изродиците, за нагаждачите…

И си блъскам главата, с какво умно-красивите ще заместят разрушените паметници, какво ще поставят на тяхно място? С какво ще се представят пред бъдещите поколения, пред деца и внуци? Живеем във време на лъжа, разруха, невиждан грабеж, масово затъпяване и опростачване, себеотричане и самоунищожение…

Но…Имам идея!

Евроатлантическа! Модерна! Заимствана от един чешки авангардист, поканен и участник в наше авторитетно изложение. Спомням си творбата – инсталацията, в която ни представяше точно така и точно такива, каквито сме и каквито светът ни вижда и възприема. Трябваше да запазим този шедьовър на съвременния изкуство, ако не да го издирим и инсталираме на мястото на мавзолея или на мястото на поредния разрушен паметник. Какво представляваше? – Гениална творба… Истинско проникновение – клозетна чиния поставена в центъра на географска карта на територията България!

Клозетната чиния – България! Това не е социалистическо изкуство. Това е истинското съвременно изкуство! С болка признавам – истинско! Неолиберално, евроатлантическо, такова, каквото по времето на комунизма бе невъзможно да види бял свят! Защото терорът върху некадърниците беше факт. Кой съвременен културолог, историк, политик умен и красив, ще посмее да го отрече?

Би трябвало да спра до тук, но случайно попаднах на интервю по БНТ с проф. доктор, историк и културолог – Тодор Чобанов. Човек, който уважавах, който не е от плеадата измислени интелектуалци, набедени професори и т.н. Заслушах се… И онемях. Не знам какво би ме подтикнало да изкажа толкова откровени лъжи, осъзнавайки, че го правя пред очите на цяла България, пред колегите си, пред учениците ми, пред близки и приятели? Но знам, защо за мен е невъзможно – защото моите, тъй обикновени родители, са ми вменили чувството за срам и страх от лъжата. Защото знам с колко и без колко мога. Защото не вися пред ничия хранилка… И защото държа да бъда свободен човек.

Колко тъжно за ерудит и учен, като Тодор Чобанов… Ще си разреша след ден, два, да поспоря с него – човекът, който пренебрегна мнението на СБХ, на редица наши изявени творци, интелектуалци, на още толкова от чужбина и застана зад разрушаването на Паметника на В. Старчев „1300г. България“. Защото ни разделял?! Сериозно?! И той ли? И когато без да му трепне окото, обяснява, че нямаме паметници на наши владетели и исторически личности, ще припомня на г-н професора, десетките монументи, пръснати из цяла България създадени от изключителни творци, свързани с историческото минало и гигантите на България, в това число и владетели. Въпреки, че съм сигурна, че Т. Чобанов, по-добре от мен, ги познава.

Тогава защо???

Защо и за какво един човек може да изгуби самоуважение и достойнство???

Нешка Робева


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!