Областният управител на Варна вкарва в съда продажбата на 16 общински имота

16 от 19 решения на ОбС- Варна за продажба на общински имоти ще бъдат обжалвани в съда от Областна администрация – Варна, съобщи на брифинг областният управител Благомир Коцев.

Търсихме законови аргументи и тези 16 решения ще бъдат входирани в съда, каза Коцев, като допълни, че за три от имотите не са намерили основания.

При приемането на бюджета на града областната управа върна решенията за продажба на близо 140 декара общински имоти и за теглене на нов кредит от над 80 милиона лева. Местният парламент прегласува решенията си, а до 9 юни областната администрация трябваше да оповести дали ще сезира административния съд.

Коцев отново затвърди позицията си, че е абсолютна грешка да се разпродава общинско имущество при такава инфлация, както и да се тегли нов заем, което ще доведе до двойно увеличение на задлъжнялостта на града.

Той посочи, че могат да обжалват в съда решенията по отношение на тяхната законосъобразност, а не целесъобразност, като поради тази причина нямат основание да обжалват поемането на нов дълг.

По думите му гражданският контрол трябва да бъде засилен и да се следи стриктно за какво се харчат парите от бюджета и от заемите.

Той припомни, че решението на Общинския съвет е за продажба на 19 имота в града. От тях 16 ще бъдат вкарани в съда, като основанията за повечето са, че общината ги е придобивала под условие да се ползват за обществени цели, обясни Коцев.

Общината вече не може да се оправдава за състоянието на Варна с областната администрация, коментира още Коцев.

Той припомни, че бюджетът на града за тази година е над 650 милиона лева. Предизборно огромна част от него – над 130 милиона, ще бъдат дадени за асфалтиране и междублокови пространства, нека хората да наблюдават и да се повиши гражданският контрол дали действително градът ще придобие европейски вид, призова областният управител.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!