Отбелязваме 146 години от подвига на Шипка! Народът днес ще каже тежката си дума за 3 март

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2023 г. започна на 18 август, и ще продължи през уикенда. В събота тя включва панахида в памет на загиналите в Шипчеснките боеве в Соколския манастир, церемония по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, тържествен подход към Паметника на свободата, изложба „Полет към Свободата“, „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“, и много други.

Президентът Румен Радев ще се включи в тържествата. Той ще участва и в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива. Честването се провежда под патронажа на президента.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите в храм-костница „Света Петка“, предава Дарик.

От 20.30 часа пред паметник-мемориала в историческата местност ще започне възпоменателното тържество. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде почит към загиналите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание.

На Шипка народът ще изреве като лъв и ще каже тежката си дума за Трети март. Не се гаси туй, що не гасне! Треперете, тирани!, написа в мрежата Велизар Енчев.

Радев на Шипка: Днес казваме “Стига”! 3 март е червената линия на нашето търпение (НА ЖИВО)

Радев с първи унищожителен коментар за държавата и мафията след разстрела на Алексей Петров


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!