Папата сложи шлем на индиански вожд и се извини на коренното население в Канада (снимки)

Папа Франциск се извини вчера за съучастието на Католическата църква в „унищожителната“ политика на Канада за асимилация на коренното население, предаде БТА.

Още по темата

Вижте снимки

На среща с представители на техни общности в населеното място Мъскуасис, източно от град Едмънтън, той заяви, че насилственото приобщаване към християнството на индианците чрез католически училища е разрушило тяхната култура, навредило е на семействата им и ги е маргинализирало за поколения напред, предаде АП.

Снимка: БТА/AP

„Смирено моля за прошка за злото, сторено от много християни на кореното население“, каза папата край мястото, където се е намирало вече разрушеното училище за членове на племето ерминескин. С дългоочакваното извинение Франциск започна своето „поклонение на покаяние“ в Канада, което цели да спомогне за помирение между Римокатолическата църква и коренното население и да помогне за лекуването на раните на жертвите на политиката за асимилация.

Канадската Комисия за истина и помирение окачестви тази политика като равносилна на „културен геноцид“, отбеляза АП.

Папата посети индианско гробище

Снимка: БТА/AP

Около 150 000 непълнолетни са били откъснати от домовете им в миналото, за да бъдат асимилирани в традиционното канадско общество. Много от децата са били обект на издевателства, изнасилвания и недохранване в интернати, които са функционирали между 1831-ва и 1996-та година, припомня БНР.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!