Пилешкото месо е поскъпнало с над 30% за една година
През третата работна седмица на ноември (14-18) храните на едро по стоковите тържища са поскъпнали за осма поредна седмица, след като преди това поевтиняваха пет поредни седмици, показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По този начин е изравнен рекордът за най-дълъг период на седмично поскъпване за последните две години. Осем поредни седмици на непрекъснато нарастване на цените на едро е отчетено през февруари и март на настоящата година.
Прави впечатление, че пилешкото месо, което се търгува по стоковите тържища в страната е поскъпнало средно с 30.38% за една година, а по пазарни цени на едро увеличението средно е с 1.52 лева. Това показват обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
Най-много са поскъпнали пилешките гърди (+2.22 лв./кг или 25.02%), следвани от замразеното пиле (+1.60 лв./кг или 35.55%), пилешкия бут (1.26 лв./кг или 35.59%), а най-слабо са нараснали цените на пилешките кренвирши (+1.02 лв./кг или 25.37%).
Разликата на цените на храните по области продължава да се задълбочава и достига 12.00 лева при сиренето, 6.55 лева при кашкавала „Витоша“, 4.00 лева при каймата смес.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 23 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 1 е без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на едро на яйцата, а най-много е поевтиняло брашното тип 500; при плодовете са поскъпнали само ябълките, а най-много е поевтиняло гроздето; при зеленчуците най-много са нараснали цените на едро на червения пипер, а са спаднали само на картофите и зелето.
Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 11 ноември е 2.254 пункта спрямо 2.219 пункта спрямо към 11 ноември или седмично нарастване с 1.58%, а за три седмици от началото на ноември храните на едро са поскъпнали с 3.44 на сто.
През първата седмица на октомври храните на едро поскъпнаха с 1.38%, през втората – с 0.75%, през третата – с 1.16%, а през четвъртата – 0.60 на сто. Така през целия отминал месец цените са нараснали с 3.89 на сто.
Месечната равносметка
от началото на годината показва, че през осем от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).
Общо от началото на годината до 18 ноември цените на храните на едро са се повишили с 26.70 на сто, а на годишна база, спрямо 18 ноември 2021 година ИТЦ е нараснал с 33.14% (от 1.693 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Разликата на цените по области продължава да нараства значително
и през втората работна седмица на ноември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 12.00 лева при кравето сирене (от 7.00 лв./кг в Сливен до 19.00 лв./кг в Пловдив), при кашкавала разликата е 7.65 лева (от 12.85 лв./кг в Благоевград до 20.50 лв./кг в Сливен), 4.80 лева е разликата при каймата смес (от 6.00 лв./кг в Плевен до 10.80 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 2.80 лева (от 3.20 лв./кг във Враца и Сливен до 6.00 лв./кг в Ямбол), 2.50 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.50 лв./кг в София до 7.00 лв./кг в Силистра и Шумен), при ориза разликата е 2.20 лева (от 2.00 лв./кг в Смолян до 4.20 лв./кг в Силистра), 2.00 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.60 лв./литъра в Хасково до 5.60 лв./литъра в Силистра), при захарта разликата е 1.50 лева (от 1.50 лв./кг в Плевен до 3.00 лв./кг в Пловдив), 0.68 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.02 лв./кг във Враца и Добрич до 1.70 лв./кг в Русе и Силистра), при яйцата разликата е 0.13 лева (от 0.26 лв./броя в Шумен и Ямбол до 0.39 лв./броя в Кърджали).
При основните месни, млечни храни и варивата
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 15, поевтинелите са 4, без промяна в цената е 1, като трендът е в нормални граници – от минус 2.8% до плюс 5.9 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.
Най-много са поскъпнали, както вече посочихме яйцата (+5.9% до 0.36 лв./броя), следвани от кашкавала „Витоша“ (+2.9% до 17.62 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+2.5% до 2.87 лв./броя), зрелия фасул (+2.0% до 4.17 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.8% до 6.06 лв./кг), прясното мляко, над 3% масленост (+1.3% до 2.34 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.2% до 5.04 лв./кг), лещата (+1.0% до 4.06 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.8% до 11.24 лв./кг), кравето сирене (+0.5% до 11.55 лв./кг), замразеното пиле (+0.2% до 6.10 лв./кг).
Без промяна в цената е киселото мляко в кофичка 400 грама (1.26 лв./броя).
Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-2.8% до 1.39 лв./кг), следвано от захарта (-2.0% до 2.48 лв./кг), слънчогледовото олио (-0.7% до 4.50 лв./кг) и ориза (-0.3% до 2.86 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на едро на 5 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+5.61 лева), кравето сирене (+3.88 лева), варено-пушения салам (+1.99 лева), замразеното пиле (1.56 лева) и пилешките кренвирши (+1.04 лева).
При плодовете
които са регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е в умерени граници – от минус 5.9% до плюс 1.5 на сто.
Поскъпнали са само ябълките (+1.5% до 1.32 лв./кг), а най-много е поевтиняло гроздето (-5.9% до 1.91 лв./кг), следвано от бананите (-1.4% до 2.83 лв./кг), портокалите (-1.3% до 2.34 лв./кг) и лимоните (-1.1% до 2.70 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 18 ноември 2022 година, като най-голяма е разликата на цените при лимоните, бананите и портокалите.
При зеленчуците
на седмична база почти всички са поскъпнали, като за тази група храни трендът е в широки граници за сезона – от минус 1.7% до плюс 9.2 на сто. Най-много е поскъпнал червеният пипер (+9.2% до 2.60 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+6.9% до 2.78 лв./кг), оранжерийните домати (+4.1% до 3.28 лв./кг), морковите (+2.9% до 1.07 лв./кг), доматите от внос (+1.4% до 2.99 лв./кг) и зрелия кромид лук (+0.9% до 1.13 лв./кг).
Поевтинели са само картофите (-1.7% до 1.13 лв./кг) и зелето (-1.1% до 0.93 лв./кг).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база почти всички зеленчуци са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените при оранжерийните домати (1.19 лева), доматите от внос (0.94 лева), червения пипер (0.82 лева) и оранжерийните краставици (0.58 лева).
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!