Пилешкото месо е поскъпнало с над 30% за една година

През третата работна седмица на ноември (14-18) храните на едро по стоковите тържища са поскъпнали за осма поредна седмица, след като преди това поевтиняваха пет поредни седмици, показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По този начин е изравнен рекордът за най-дълъг период на седмично поскъпване за последните две години. Осем поредни седмици на непрекъснато нарастване на цените на едро е отчетено през февруари и март на настоящата година.

Прави впечатление, че пилешкото месо, което се търгува по стоковите тържища в страната е поскъпнало средно с 30.38% за една година, а по пазарни цени на едро увеличението средно е с 1.52 лева. Това показват обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Най-много са поскъпнали пилешките гърди (+2.22 лв./кг или 25.02%), следвани от замразеното пиле (+1.60 лв./кг или 35.55%), пилешкия бут (1.26 лв./кг или 35.59%), а най-слабо са нараснали цените на пилешките кренвирши (+1.02 лв./кг или 25.37%).

Разликата на цените на храните по области продължава да се задълбочава и достига 12.00 лева при сиренето, 6.55 лева при кашкавала „Витоша“, 4.00 лева при каймата смес.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 23 са поскъпнали, 10 са поевтинели и 1 е без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на едро на яйцата, а най-много е поевтиняло брашното тип 500; при плодовете са поскъпнали само ябълките, а най-много е поевтиняло гроздето; при зеленчуците най-много са нараснали цените на едро на червения пипер, а са спаднали само на картофите и зелето.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 11 ноември е 2.254 пункта спрямо 2.219 пункта спрямо към 11 ноември или седмично нарастване с 1.58%, а за три седмици от началото на ноември храните на едро са поскъпнали с 3.44 на сто.

През първата седмица на октомври храните на едро поскъпнаха с 1.38%, през втората – с 0.75%, през третата – с 1.16%, а през четвъртата – 0.60 на сто. Така през целия отминал месец цените са нараснали с 3.89 на сто.

Месечната равносметка

от началото на годината показва, че през осем от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).

Общо от началото на годината до 18 ноември цените на храните на едро са се повишили с 26.70 на сто, а на годишна база, спрямо 18 ноември 2021 година ИТЦ е нараснал с 33.14% (от 1.693 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Разликата на цените по области продължава да нараства значително

и през втората работна седмица на ноември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 12.00 лева при кравето сирене (от 7.00 лв./кг в Сливен до 19.00 лв./кг в Пловдив), при кашкавала разликата е 7.65 лева (от 12.85 лв./кг в Благоевград до 20.50 лв./кг в Сливен), 4.80 лева е разликата при каймата смес (от 6.00 лв./кг в Плевен до 10.80 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 2.80 лева (от 3.20 лв./кг във Враца и Сливен до 6.00 лв./кг в Ямбол), 2.50 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.50 лв./кг в София до 7.00 лв./кг в Силистра и Шумен), при ориза разликата е 2.20 лева (от 2.00 лв./кг в Смолян до 4.20 лв./кг в Силистра), 2.00 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.60 лв./литъра в Хасково до 5.60 лв./литъра в Силистра), при захарта разликата е 1.50 лева (от 1.50 лв./кг в Плевен до 3.00 лв./кг в Пловдив), 0.68 лева е разликата при брашното тип 500 (от 1.02 лв./кг във Враца и Добрич до 1.70 лв./кг в Русе и Силистра), при яйцата разликата е 0.13 лева (от 0.26 лв./броя в Шумен и Ямбол до 0.39 лв./броя в Кърджали).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 15, поевтинелите са 4, без промяна в цената е 1, като трендът е в нормални граници – от минус 2.8% до плюс 5.9 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.

Най-много са поскъпнали, както вече посочихме яйцата (+5.9% до 0.36 лв./броя), следвани от кашкавала „Витоша“ (+2.9% до 17.62 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+2.5% до 2.87 лв./броя), зрелия фасул (+2.0% до 4.17 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.8% до 6.06 лв./кг), прясното мляко, над 3% масленост (+1.3% до 2.34 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.2% до 5.04 лв./кг), лещата (+1.0% до 4.06 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.8% до 11.24 лв./кг), кравето сирене (+0.5% до 11.55 лв./кг), замразеното пиле (+0.2% до 6.10 лв./кг).

Без промяна в цената е киселото мляко в кофичка 400 грама (1.26 лв./броя).

Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-2.8% до 1.39 лв./кг), следвано от захарта (-2.0% до 2.48 лв./кг), слънчогледовото олио (-0.7% до 4.50 лв./кг) и ориза (-0.3% до 2.86 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на едро на 5 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+5.61 лева), кравето сирене (+3.88 лева), варено-пушения салам (+1.99 лева), замразеното пиле (1.56 лева) и пилешките кренвирши (+1.04 лева).

При плодовете

които са регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е в умерени граници – от минус 5.9% до плюс 1.5 на сто.

Поскъпнали са само ябълките (+1.5% до 1.32 лв./кг), а най-много е поевтиняло гроздето (-5.9% до 1.91 лв./кг), следвано от бананите (-1.4% до 2.83 лв./кг), портокалите (-1.3% до 2.34 лв./кг) и лимоните (-1.1% до 2.70 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 18 ноември 2022 година, като най-голяма е разликата на цените при лимоните, бананите и портокалите.

При зеленчуците

на седмична база почти всички са поскъпнали, като за тази група храни трендът е в широки граници за сезона – от минус 1.7% до плюс 9.2 на сто. Най-много е поскъпнал червеният пипер (+9.2% до 2.60 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+6.9% до 2.78 лв./кг), оранжерийните домати (+4.1% до 3.28 лв./кг), морковите (+2.9% до 1.07 лв./кг), доматите от внос (+1.4% до 2.99 лв./кг) и зрелия кромид лук (+0.9% до 1.13 лв./кг).

Поевтинели са само картофите (-1.7% до 1.13 лв./кг) и зелето (-1.1% до 0.93 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база почти всички зеленчуци са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените при оранжерийните домати (1.19 лева), доматите от внос (0.94 лева), червения пипер (0.82 лева) и оранжерийните краставици (0.58 лева).


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!