Посланик Мачей Шимански: Полските ПВО системи са при украинската граница

„Полските ПВО системи са при украинската граница и защитават стратегически обекти. Няма нито една държава, която да защити цялата си територия с подобни системи, дори Израел не успява“. Това каза в студиото на „Офанзива“ по NOVA NEWS полският посланик в София Мачей Шимански по повод експлозията в погранично село, при която загинаха двама поляци.

„Полша взема мерки да повиши степента на своята противовъздушна отбрана, но подобно нещастие е трудно да бъде предотвратено. Всяка катастрофа е изненада“, каза той.

„Голяма роля в разследването на взрива в граничното полско село играят и американците. Украинските представители също искат да знаят какво открихме на терена. Става дума за нещастен случай – украинската ПВО се опитва да свали руска ракета, която се приближава до голяма електростанция. Изглежда, че бяха две ракети – едната се свали, другата достигна Полша и се случи това нещастие“, каза дипломатът.

„Около 10 км от границата на Украинска територия има украинска електростанция. На 6,5 км от границата се случи нещастието. Жертвите са двама мъже. Единият е шофьор, другият е работник в склад“, каза Мачей Шимански

„Със сигурност ще продължим да подкрепяме Украйна, наши танкове се борят в Украйна“, каза дипломатът в отговор на запитване дали Полша ще продължи да дава военна помощ на Украйна.

Заместваме въоръжението, което дадохме на Украйна – така Шимански отговори за новите поръчки за въоръжение на Полша. Относно покупката на ново въоръжение за страната си той обясни, че се купува такъв тип въоръжение, което е съпоставимо с наличното, за да се избегнат допълнителни разходи.

Когато крадецът търси цел, той не атакува слабите звена, стана ясно от думите му по повод българската поговорка: „Когато една държава не храни своя армия, ще храни чужда“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!