Последен ден на парламента: На фокус са обществените поръчки

Последен ден на парламента: На фокус са обществените поръчки
В петък е последното, 98-о заседание на това Народното събрание, което започна работа на 3 декември 2021 г. 

От 1 август депутатите излизат във ваканция. Очаква се и указът на президента Румен Радев за разпускането на НС.

Това е първият български парламент, който си отива след успешен вот на недоверие срещу правителството. Той беше гласуван на 22 юни по искане на ГЕРБ. Оттогава кабинетът на Кирил Петков работи в оставка.

Парламентът ще обсъди днес на първо четене два законопроекта за промени в Закона за обществените поръчки, предвижда програмата на Народното събрание. Единият законопроект е на Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители, другият е на трима депутати от „Продължаваме Промяната“ – Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Иванова. Измененията са първа точка в предвидения дневен ред за днес, съобщава БТА.

Със законопроекта на Ивайло Мирчев и група народни представители се цели осигуряването на финансова независимост на проектанта и строителния надзор от строителя. Предлага се прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

Според вносителите водещата роля на строителя като участник в обществени поръчки му дава преимущество пред проектанта и строителния надзор, а чрез финансовата независимост на проектанта и на упражняващия строителен надзор от строителя ще се постигне изготвянето на по-качествени проекти и по-обективен контрол върху изпълнението на строителните дейности.

Със законопроекта на „Продължаваме Промяната“ (ПП) се цели преодоляване на инфлационния риск. Епидемичната обстановка, нарушените канали на доставка на суровини и военният конфликт между Руската федерация и Украйна са причина за инфлационния процес, посочват вносителите.

Промените създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация и обхваща изпълнени и предстоящи дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция, модернизация, доставки и услуги. Предвижда се индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет.

В общественото обсъждане на промените, предложени от ПП, са участвали от Агенцията по обществени поръчки, Националното сдружение на общините в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на архитектите в България.

Участниците в дебата единодушно изразиха пълната си подкрепа към законопроекта, като посочиха, че предложенията са наложителни, се казва в доклада на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

В предвидения последен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите в оставка Борислав Сандов и Гроздан Караджов и министрите в оставка – Александър Николов, Теодора Генчовска и Драгомир Заков.

Очаква се още бюджетната комисия в парламента да обсъди актуализация на бюджета на Здравната каса.

С нея се предвиждат допълнителни 6 милиона и 100 000 лева, които да осигурят допълнителен финансов ресурс за кадрово обезпечаване на касата. Сумата обхваща увеличаването на щатната бройка на ведомството. Законопроектът е на ГЕРБ и е внесен вчера – ден преди очакваното последно заседание на настоящия парламент.

По традиция в последния ден на всеки парламент се представят заключителни изявления от парламентарните групи и депутатите се събират на обща снимка.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!