Преди 1989 г. у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем!

Преди 1989 г. у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем!

Държавата се грижеше за здравето ни, лекарите бяха на ниво.

В училищата и заводите имаше доктори и зъболекари, правеха се профилактични прегледи.

Напук на всички хулители и отрицатели на социализма, със сигурност в онези години у нас беше изградена система на здравеопазване, за която днес можем само да мечтаем. Тогава държавата се грижеше за здравето на своите поданици.

Страната ни беше покрита с медицински заведения, нямаше кътче, в което да няма лесен и бърз достъп до медицинска помощ. Лекари и медицински сестри, зъболекари в учебните заведения и големите индустриални предприятия имаше навсякъде. Децата бяха напълно обхванати в имунизационния календар, редовно се извършваха профилактични прегледи на цялото население.

На ниво беше и санаториалното лечение, бяха изградени огромни по своя обхват санаториуми в центрове като Хисаря, Вършец, Велинград, Павел баня, Момин проход и на много други места. В тях срещу минимално заплащане хората получаваха възможност за 20-дневно лечение на различни хронични болежки под пълен медицински контрол. Бременните жени бяха обхванати от система за наблюдение. Съществуваха и така наречените климатични училища, в които учеха и живееха хронично болни деца.

През 80-те години се наложи и практиката големи заводи и предприятия да изграждат свои профилакториуми, в които работниците да почиват, да се лекуват на смени, без да се откъсват от трудовата си дейност, отново срещу символично заплащане. Ако днес ходите по Витоша и попадате на много напуснати сгради, то те са именно тези работнически почивно-лечебни станции. Участъковите лекари в поликлиниките бяха социалистическият първообраз на сегашните джипита, вършеха своята работа професионално и бяха едни истински семейни и дори потомствени лекари.


Сега, при демокрацията, здравето е превърнато в стока, който има пари – се лекува, който няма – е оставен на произвола на съдбата. Истински цинизъм спрямо българите. / socbg.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!