Председателите на ЕК на визита в България – от Юнкер и Барозу до Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен е на посещение в София днес. В рамките на визитата си тя ще разговаря с премиера Кирил Петков, пред когото се очаква да потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост.

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 г., но в рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка се наложи правителството да го актуализира. Актуализацията включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г.

Освен с премиера Кирил Петков и министри от кабинета, председателят на ЕК се очаква да проведе срещи и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция. Програмата на Урсула фон дер Лайен включва и посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Това не е първото посещение на Урсула фон дер Лайен у нас

Tя посещава България за първи път на 29 август 2019 г., а визитата й е част от консултациите, които провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето през септември 2019 г. на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент. Тя има работна среща с тогавашния министър-председател Бойко Борисов, на която двамата обсъждат теми от европейския дневен ред.

Второто й посещение е на 3 март 2020 г., когато министър-председателят Бойко Борисов я посреща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на ГКПП „Капитан Петко войвода“ след посещението им в Гърция. Тримата облитат с хеликоптер част от южната граница на България, която е външна за Европейския съюз. Обиколката им е във връзка с мигрантския натиск.

Още двама председатели на Европейската комисия са били на посещение в България. Това са Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия от 2004 г. до 2014 г., който е имал визити у нас пет пъти, и Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия от 2014 г. до 2019 г., посетил България три пъти.

Жозе Мануел Барозу

За първи път Барозу е бил на посещение в България в периода на водене на преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

На 27 септември 2006 г. той посещава София начело на делегация, в чийто състав е и комисарят по разширяването Оли Рен. Двамата имат среща с президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински, на когото връчват Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по пътя към членството им в ЕС, представен на 26 септември 2006 г. пред Европейския парламент в Страсбург.

След присъединяването на България към Европейския Жозе Мануел Барозу е посетил България общо четири пъти.

На 28 март 2008 г. той идва в София за удостояването му с орден „Стара планина“ първа степен от президента на България Георги Първанов – за изключително големите му заслуги за разрешаването на казуса с българските медици в Либия и за завръщането им в България през 2007 г.

Жозе Мануел Барозу посещава България и през 2009, 2011 и 2012 г. През 2009 година той участва в международната енергийна среща на високо равнище на тема: „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство“. През 2011 г. Барозу идва в България във връзка с провеждащото се в София на 13 и 14 октомври изнесено заседание на Бюрото на Групата на Европейската народна партия. На 31 август 2012 г. на тържествена церемония в метростанция „Сердика“ в София Жозе Мануел Барозу, който е на официално посещение по покана на министър-председателя Бойко Борисов, участва заедно с премиера на България, президента Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на столичния метрополитен Стоян Братоев на символичното пускане в експлоатация на втория диаметър на столичното метро.

Жан-Клод Юнкер

На 1 януари 2018 г. България поема за първи път шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз. По този повод на 11 януари 2018 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с членовете на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск участват в официалната церемония по откриването на председателството.

В рамките на председателството – до 30 юни 2018 г., Юнкер е посещава България няколко пъти – за две срещи за Западните Балкани и за среща на високо равнище ЕС – Турция, организирани от Българското председателство.

На 1 март 2018 г. в София министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са домакини на работен обяд на лидерите на Западните Балкани по въпроси за перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност.

На 17 май 2018 г. в София е проведена среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани на тема: „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други, с участието на държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани. Срещата е ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На 26 март 2018 г. в резиденция „Евксиноград“ край Варна е проведена срещата на високо равнище ЕС-Турция. В нея участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!