Проблеми и в двата газопровода „Северен поток“

За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море – Северен поток 1 и 2 – съобщава германският мрежов оператор, цитиран от БНР.

Вчера бе съобщено за газов теч от новия газопровод, който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация. Тази сутрин се съобщава за значително спаднало налягане и в двете тръби на „Северен поток 1“, по който от лятото не тече руски газ към Германия.

„Към момента не знаем причината за падналото налягане“, се казва в съобщение на германския мрежов оператор. Проблемът обаче не се отразява на газоснабдяването, успокоиха от министерството на икономиката. Продължава и запълването на газохранилищата.

В нощта срещу понеделник падна налягането по едната от двете тръби на „Северен поток 2“, която трябваше да доставя газ от Русия за Германия, от 105 на 7 бара, обявиха от компанията оператор, базирана в Швейцария и увериха, че са информирани всички власти. От швейцарската компания твърдят, че ако има теч, то той не може да е в крайната точка на тръбата – Лубмин в северна Германия. Германските власти разследват причините.

„Северен поток 2“ трябва да удвои доставките на руски газ от Санкт Петербург през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът беше завършен и напълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!