Радев: Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи

Радев: Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи
Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността.

Това каза президентът Румен Радев в традиционното си новогодишно поздравление към българския народ.

„Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство“, по традиция отправи критики към политическия елит държавният глава.

„Не трябва да забравяме, че благоденствието на една нация се измерва най-вече с нейните морални устои, просветеност и кураж, без които е невъзможно и материалното благополучие. Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет“, каза Радев.

Той отчете, че отминалата година е била „разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад“.

„Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите“, каза държавният глава.

Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно, призова президентът

Ето пълния текст на новогодишно приветствие на президента Румен Радев

Скъпи съотечественици,

Минути ни делят от Новата 2024-а година. Тя ще донесе нови възможности и надежди, ще ни изправи пред важни решения – за нас, за близките ни, за България.

Заедно с целия свят, ние българите, си пожелаваме новата година да е мирна и по- благополучна от тази, която изпращаме – разломна и разпъната между съзиданието и тревогата, че стрелките на историята се връщат назад. Година на ожесточаващи се военни конфликти, обезценяване на човешкия живот, на кризи и икономическа
несигурност, засегнала всеки български дом, на безпрецедентен срив на доверието в държавността.

Затова не трябва да забравяме, че благоденствието на една нация се измерва най-вече с нейните морални устои, просветеност и кураж, без които е невъзможно и материалното благополучие.

Възходът на България е невъзможен в атмосфера на разделение и война с националните символи и историческата памет.

Не можем да се развиваме като свободна европейска демокрация с амнезия и политическо лицемерие, с корупция и безнаказаност, с цензура и апатия, с разграждане на националния суверенитет и отказ от достойнство.

Имаме нужда от единение и лидерство, което да укрепи държавността, суверенитета и законността; да съхрани мира и гарантира сигурността на всеки български гражданин; да издигне образованието, науката и културата в истински приоритет; да поеме необратимо към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите.

В своята хилядолетна история народът ни е надмогвал всякакви изпитания, винаги е намирал пътя към свободата и напредъка, оставил е ярък отпечатък в културното развитие на Европа и пример за просветена държавност. Заедно имаме силите да се справим и с днешните предизвикателства, да сме по-амбициозни, да мечтаем по-смело, да постигаме повече.

Скъпи сънародници,

Сгрявани от топлината на домашния уют и обичта на близките, в светлите коледни и новогодишни празници си припомняме, че невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Нашият народ винаги е следвал верния път – този на човечността, съпричастността и взаимното уважение. Докато пълним чашите, нека не забравяме онези, които разчитат на нашата подкрепа. Да отдадем дължимото и на дежурните екипи, които посрещат празника на работното си място и на своя пост.

Макар и различни по възраст, поприще и убеждения, където и по света да се намираме, винаги ще ни свързва невидимата нишка на българския дух, националните ни празници и традиции, родният трибагреник – символ на нашето единение и суверенитет и надеждата за просперираща и достойна България.

Нашите корени, нашият дом и нашата отговорност остават тук. Под блясъка на празничните фойерверки нека си пожелаем да направим така, че децата на България да не търсят щастието някъде далеч, а да го откриват в Родината, която да гарантира правата им и да им отваря възможности да разгърнат таланта си. Да бъдем достойни за България, в която следващите поколения ще могат да живеят пълноценно и
спокойно.

Нека Новата година донесе здраве и благоденствие във всеки български дом!

Да ни е честита Новата 2024 година!


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!