Радев: В оскотялото време на ротация сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

Радев: В оскотялото време на ротация сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим
Радев: В оскотялото време на ротация сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим.

В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода, с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен.

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемонията за отбелязването на 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

„Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски – тихо и упорито, като най-чистата мяра за собствената си стойност. Именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизцят до себе си“, заяви президентът.

„Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела“, отбеляза още в словото си държавният глава.

Изправяме се отново край лобното място на Апостолът на свободата, за да си припомним делото и заветите му. Почтен и всеотдаен, застанал до своя народ, заяви в намалото на словото си Радев.

„Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Апостола. За нас, потомците най-живият спомен и образ за Апостолът се крие в легендарното му тефтерче. Словото му продължава да носи своя духовен заряд”, изтъкна той.

„Апостолът на свободата не празнословеше, не обещаваше напразно, думите му не радваха себелюбивите, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха силни, истински и разбуждащи. Понякога горчиви, но винаги необходими. Всяко поколение води своята неизбежна борба за справедливост и достойнство.

В оскотялото ни време, в ротация на принципи и ценности, сред брокери на несвобода, Левски изглежда болезнено недостижим, но макар и недостижим той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да следват заветите на Левски. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела”, подчерта президентът на Република България.

Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари, посочи президентът.

Той допълни, че за нас потомците най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното му тефтерче.

151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, каза държавният глава.

По думите му в словото на Апостола ние откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди и изпълваме с вяра сърцата си.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!