Радев забавя рулетката с мандатите заради вероятността да няма редовен кабинет

Радев забавя рулетката с мандатите заради вероятността да няма редовен кабинет
Президентът Румен Радев даде да се разбере, че ще забави процеса по връчване на проучвателните мандати за съставяне на редовен кабинет.

Той говори пред репортери преди участие в церемония по подписване на декларацията за присъединяването на България към Европейския алианс за батерии.

От проведените консултации с парламентарните групи станало ясно, че те се нуждаят от повече време за приемане на важните закони при ситуация, че отново не се състави редовен кабинет и се отиде на поредни предсрочни избори.

„Виждате, че политическата ситуация е достатъчно сложна и тя изисква много внимателен подход, изисква диалогичност и разум от всички отговорни фактори. За разлика от предишните, 49-ото Народно събрание не може да си позволи лукса да не приеме критично важни закони, дори да няма правителство. Затова и аз свиках консултациите с парламентарните групи веднага след конституирането на Народното събрание, за да стане ясна тяхната готовност да поемат отговорност за съставяне на правителство, за приемане на бюджет и на приоритетните закони за страната и най-вече да имаме повече яснота за необходимата времева рамка за тези процеси.

Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и откровение по време на проведените консултации и изразената позиция от множеството от тях, че ако следваме стандартен темп на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време нито да приемат бюджета, нито важните закони, а и ще опропастим постигнатия диломатически пробив последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година.

И за да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони, най-важните решения, парламентът има нужда от време. И силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция на нашата страна„, обясни държавният глава.

Той не отговори кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС.

„Този въпрос за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите към политическите проблеми в момента и то много е важно тези дни – накъде ще тръгнат тези дни.

Това ще бъде индикатор. Това, което тръгнаха да правят – повече диалогичност, търсене на общите пресечни точки и приоритети в името на България… Така че – да, важно е времето на връчване на мандата. По-важно е тяхната зрялост и отговорност, която искам да проличи още тези дни. Всеки ден е ценен“, изкоментира Румен Радев.

По отношение проектобюджета, който е подготвил служебният кабинет, президентът заяви: „Внесеният от служебното правителство бюджет е тест за компетентността, политическата зрялост и държавническо отношение на всички партии с амбиция за власт. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение.“

Гледайте тук: 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!