Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза
Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и към всичкио българско.

И затова е изключително важно този път властите в РСМ ясно да заявят, че това е престъпление от омраза – не е битов скандал, не е криминален случай.

Това каза пред медиите президентът Румен Радев, който е в Перник за фестивала „Сурва“.

„Защото неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация“, посочи още Радев.

„В понеделник за Република Северна Македония ще заминат министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и посланикът на България. Те ще поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се почувстват македонските българи защитени, да се чувстват свободни, както трябва да бъде в една европейска държава. Ние по този критерии ще съдим, но за да се стигне дотам, трябва много работа от страна на македонското правителство и македонските институции, за която многократно съм призовавал – като започнем от смяната на учебниците, от медиите, от цялото отношението на институциите към положението на македонските българи, от тяхното вписване в Конституцията“, допълни Румен Радев.

Той добави, че Европейският съюз трябва да приеме, че това не е двустранен проблем, не е въпрос само за история и език, а въпрос и за човешки права.

„Ние очакваме час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на нашата съседка“, каза държавният глава.

„Оттук нататък е изключително важно да имаме консолидация на нашите усилия, да може тези партии и лидери, които призоваваха веднага за вдигане на ветото, които се опитваха дори да заличат от общественото съзнание тежкото положение на македонските българи – всички да се обединим, така че да използват всички механизми в двустранната дипломация, така че да се реши веднъж завинаги този проблем“, призова Румен Радев.

„Ако те продължават да блокират каквото и да било българско, македонците сами се блокират за ЕС“, заяви още държавният глава в коментар на новината, че РСМ е отказала в последния момент провеждането на театралната постановка „Вражелец“ от Ст.Л.Костов.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

„Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор“, каза още Радев.

„Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос”, добави той.

Във връзка с инициирания от ИТН референдум за президентска република, държавният глава заяви: „Специално за моята институция – нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление – ще го заявя сам”, подчерта Радев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!


Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!