Радев коментира свалянето на най-смъртносния US дрон от руски изтребител над Черно море

Радев коментира свалянето на най-смъртносния US дрон от руски изтребител над Черно море
Президентите на Румъния и България също коментираха инцидента със сваления американски дрон.

Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава.

Според Румен Радев конфликтът в Украйна вече прераства в глобален икономически сблъсък. Смята, че трябва да се направи всичко възможно да не се допусне да прерасне в глобален военен сблъсък. По думите му, ако конфликтът продължи във времето, ще разшири своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

„Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък.

Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения.

Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море.

Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо“, каза Радев.

„Инцидентът с дрона вчера е тежък инцидент и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна“, каза от своя страна президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Повече за американския дрон:

„Рийпър“ е смятан за най-опасния и най-смъртоносен боен дрон в света. Дълъг е 11 метра, а ширината му е 20 метра.

Развива максимална скорост от 480 км/ч, обхватът му достига 1850 км и може да работи в продължение на 14 часа.

Командите от дистанционния пилот достигат дрона за 1 секунда и 2 стотни чрез сателитна връзка. Камерата на борда на машината може да прочете регистрационен номер на автомобил от разстояние над 3 километра. Цената му е около 32 милиона долара.

Дронът е излетял от военновъздушната база „Къмпия Турзий“ в Румъния, съобщава „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на източници от американската армия, а инцидентът е станал на около 120 километра югозападно от бреговете на Кримския полуостров.

Вашингтон предупреждава Москва да не изостря ситуацията в региона. Американските въоръжени сили съобщиха, че са били принудени да разбият свой безпилотен дрон, след като е бил прихванат от руски изтребител, който му е повредил витлото.

Москва отрече и заяви, че американският дрон вероятно се е разбил в резултат на рязка маневра. Руското министерство на отбраната отхвърли твърденията, че изобщо е имало сблъсък.

Руското министерство на отбраната отрича да е имало допир между руския изтребител и американския дрон. Посланикът на Москва във Вашингтон беше привикан в Държавния департамент. Пред журналисти Анатолий Антонов определи инцидента като провокация.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!