Радев повдигна пред Байдън въпроса за отпадането на визите за САЩ

Радев повдигна пред Байдън въпроса за отпадането на визите за САЩ

В поздравителен адрес до американския президент за 4 юли, държавният глава Румен Радев постави на преден план въпроса за отпадането на визите за българите, които пътуват оттатък океана.

„България и САЩ могат да направят още много за разгръщане на пълния потенциал в отношенията помежду си“, посочва Румен Радев и отбелязва ускоряването на икономическите отношения между България и САЩ през последните години.

Президентът подчертава още, че сред непосредствените приоритети е внасянето на нов импулс в стратегическия диалог между двете страни, включително и чрез присъединяването на България към Програмата за безвизови пътувания на САЩ и сключването на двустранно Споразумение за социална сигурност, съобщава прессекретариатът на „Дондуков“ 2.

„Като стратегически съюзници, нашите две страни си сътрудничат ефективно в усилията за справяне с регионалните и световни предизвикателства“, посочва Радев в своето поздравление до американския си колега за Деня на независимостта, в което му пожелава крепко здраве и успешна работа за благоденствието на американския народ.

Българският президент подчертава съдържателния двустранен дневен ред в сфери от взаимен интерес, като сигурност и отбрана, правоприлагане, борба с тероризма, икономика и търговия, култура и контакти между народите на двете страни. В писмото си българският президент приветства подкрепата на САЩ за повишаване на енергийната сигурност и за модернизиране на българските въоръжени сили. Значението на стратегическото партньорство между България и САЩ в редица области, особено на фона на срива на международната система за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна, също е откроено в писмото на държавния глава.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!