Румен Радев пред ТАСС: България даде славянската писменост на Русия

Румен Радев пред ТАСС: България даде славянската писменост на РусияБългария даде славянската писменост на Русия. Това казва президентът Румен Радев в интервю пред зам.-генералния директор на ТАСС Михаил Гусман.

Запис на интервюто бе излъчено вчера по „Россия 24″ в авторското предаване на Гусман “ Формулата на властта“, в рамките на голям 20-минутен репортаж за България.

Интервюто е направено преди скандалното изявление на руския патрирах Кирил на срещата с българския държавен глава на 4 март, което предизвика бурни обществени реакции у нас и в Русия.

„Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред“, посочва президентът Радев пред ТАСС.

По отношение на предстоящото отбелязване на 140-та годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заявява, че договорът „възкреси България“ в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добавя, че Берлинският договор и „целият ХХ век“ са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

„За тези 140 г. имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа“, посочва още президентът.

Румен Радев напомня, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение и по думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова „те ще преживеят всяка политическа зима“.


„По време на своята кандидат-президентска кампания аз нееднократно заявявах, че „еврофилията“ не означава русофобия. Напротив – Русия винаги е имала силни икономически, културни и духовни връзки с Европа“, подчертава Румен Радев. / Гласове

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!