Руска компания е поискала разрешение за директни полети до Северен Кипър

Руска компания се е обърнала към Управлението за гражданска авиация на признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) с молба за осъществяване на директни полети от Русия. Това съобщи днес пред Анадолската агенция президентът на СКТР Ерсин Татар, без да назовава превозвача, предаде БТА.

Руснаците бягат към Финландия, Сърбия и Дубай, самолетните билети стигнаха 9200 евро

По думите му Управлението за гражданска авиация на СКТР, консултирайки се с турските власти, е изпратило отговор, в който се посочват условията, при които самолетите могат да кацат и излитат от летище Ерджан.

Според него руската компания проучва отговора на севернокипърските властите.

Татар каза още, че окончателното решение за директна въздушна връзка с Русия все още не е взето и работата в тази посока продължава.

Турските медии съобщиха за възможността за организиране на директни полети от Русия до новото летище Ерджан в Северен Кипър. Твърди се, че първият полет ще се проведе на 15 ноември. Турският президент Тайип Ердоган каза пред репортери по-рано, че Анкара ще приветства откриването на директни полети между Русия и СКТР.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза пред репортери на 23 септември, че не са взети решения за организиране на полети между Русия и Северен Кипър, отбелязва ТАСС.

Кипър е разделен на две части – международно признатата Република Кипър с преобладаващо кипърско гръцко население в южната част и т. нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара, в северната част. Разделянето датира от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе едностранно провъзгласена СКТР.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!