Служебният кабинет се обръща и към ‘Газпром“

Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от „Газпром“. това каза по bTV във вторник вечерта служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата“, заяви Росен Христов.

По думите на министъра условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват.

„Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от „Газпром“ не означава, че ние излизаме от рамката на ЕС. Ние няма да приемем различни условия от тези, които имат Германия и другите водещи държави в ЕС“, допълни Росен Христов.

„Има вече направени анализи на всички рискове, така че, ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност“, каза още той.

Министър Христов каза още, че няма да обвързва България с дългосрочни договори за доставка на газ, а ще се опита да подсигури достатъчно количества за периода до края на тази, а „в идеалния случай“ – и за следващата година.

Договорът, който „Газпром експорт“ едностранно спря да изпълнява на 27 април, изтича в края на годината.

Росен Христов заяви, че сега не купуваме директно от „Газпром“, но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски.

Подводните камъни на рублевия декрет за плащане на газа

В коментар на обсъждането от КЕВР на по-скъп газ със 60% със задна дата министърът отбеляза, че потребителите донякъде са защитени, защото са на регулирания пазар, а топлофикациите също се ползват с определени защити, така че сметките няма да скочат със 60% за битовия потребител.

„Това съвсем не е така за индустриалните потребители, които ще усетят поскъпването на газа, а ние ще усетим поскъпването чрез техните продукти и услуги“, каза той.

Росен Христов смята въпросът с компенсациите за сложен.

„Тези, които са уредени до момента законово, ние работим в тази законова рамка, нямаме възможност да променяме бюджета, след като няма работещ парламент. Вероятно следващото правителство ще има възможност да направи някакви корекции в бюджета и да адресира такива нужди, ако е необходимо“, отбеляза министърът. Според него фалити не трябва да се очакват.

Пред президентството и днес ще има протест срещу възобновяването на доставките от „Газпром експорт“. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!