Сметната палата официално: Откраднати са кредитните досиета на КТБ

Сметната палата официално: Откраднати са кредитните досиета на КТБ
В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015 г. – веднага след обявения от съда фалит, липсват данни за кредитните досиета – най-важните документи, по които синдиците може да съберат вземанията на банката.

Това е една от констатациите на дългоочаквания одит на активите на фалиралата КТБ, публикуван от Сметната палата, пише „Сега“.

Всъщност одитът е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който осъществява контрола върху синдиците на фалиралата преди 9 години банка. Проверяваният период обхваща 4 години – 2016-2020 г.

Проверката бе възложена в началото на 2022 г., когато председател на Сметната палата бе Цветан Цветков. Наскоро Цветков обяви, че една от причините за скоростното му освобождаване от поста по-рано тази година е именно този одит, който по думите му е бил бавен по всевъзможни начини, за да не види бял свят.

В крайна сметка документът бе публикуван при новия председател на Сметната палата Димитър Главчев. Палатата обаче не съобщи на медиите за оповестения доклад, както обичайно прави.

В описа на имуществото на фалиралата КТБ одиторите не са открили описани договорите и вземанията на банката, включително липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите. В отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитополучателя, за размера на кредита, дати и други съпътстващи документи.

От Гаранционния фонд са обяснили пред одиторите липсите с това, че самото описване и събиране на всички документи е ставало по ускорена процедура. Освен това информацията за обичайните банкови дейности и договорите се съхранявала предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение.

Одиторите са установили също липсата на описани недвижими имоти и наличните ценни книги в помещенията на КТБ. От ФГВБ обяснили, че те били иззети от прокуратурата. В протоколите обаче липсва информация дали прокуратурата е иззела всички ценни книги, собственост на банката, и евентуално къде се намират ценните книги, които не са иззети.

Одиторите установяват още, че през разглеждания период ФГВБ не е осъществил достатъчно ефективен контрол как синдици на банка в несъстоятелност как са я управлявали и са продавали имуществото й.

В доклада е отбелязано и че при назначаването на двамата синдици през ноември 2015 г. не е приложена одобрената Процедура за избор на синдик на Фонда. „В резултат за синдик, с правомощия по управление на маса на несъстоятелността в размер на над 1 милиард лева е назначено лице, което не притежава предходен опит в процеса по несъстоятелност (вкл. банкова и/или търговска), както и професионален опит в банка“, се посочва в доклада.

Двамата синдици – варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова, са били добавени в списъка на БНБ с одобрени синдици едва месец по-рано.

Сметната палата разкрива, че Донов и Маринова са плащали регулярно възнаграждение за правно обслужване на адв. Веселин Матев. Същото време баща му Матей Матев е председател на ФГВБ – институцията, която трябва да контролира въпросните синдици. Договорът за правно обслужване с адв. Веселин Матев е сключен на 1 януари 2019 г., но не ясно дали той все още е действащ.

В одитния доклад е посочено, че прогнозираният процент на възстановяване на претенциите на кредиторите е приблизително 20% спрямо първоначалната им стойност към 30.06.2014 г. от 6.89 млрд. лв. Получените средства от осребряване на масата на несъстоятелността са също с такъв приблизителен дял спрямо първоначалната им стойност.

От общо 3.7 млрд. лева, които ФГВБ изплати на защитените вложители, 3/4 не са му възстановени, се отчита още в доклада.

Към края на 2021 г. общите разходи по несъстоятелността на КТБ надхвърлят 99 млн. лв. и са почти 7% от набраните средства от осребряването на имуществото.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!