Спецпрокуратурата започна разследване на строежа на детската болница

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е за това, че длъжностно лице от Министерство на здравеопазването е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения във връзка с възлагането и изпълнението на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за изграждане на Национална многопрофилна детска болница“.

Подробна информация по случая ще бъде предоставена след приключване на разследването, допълват от прокуратурата.

Сагата със строежа на детската болница започна още при управлението на ГЕРБ, продължи по времето на служебния кабинет със здравен министър Стойчо Кацаров, а с идването си на власт сегашният министър на здравеопазването Асена Сербезова замрази вливането на Педиатрията в болница „Лозенец“, което беше разпоредил предшественикът й. Проф. Сербезова обяви нееднократно в парламента, че ще вземе окончателното решение след изслушване на всички страни.

Пред журналисти в парламента заяви, че е провела среща с всички заинтересовани страни – болница „Лозенец“, Педиатричната болница „Проф. Иван Митев“, както и инвестиционното дружество и всички те са били против вливането на двете болници.

Министър Сербезова каза, че е направено предложение за усъвършенстване на съществуващите в педиатричната болница условия и предстои този проект да й бъде представен следващата седмица.

Припомняме, че новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“, а идеята на предшественика й Кацаров бе в двора на бившата Правителствена болница да се строи и новата сграда.

Според предишния служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова пък най-подходящо би било детската болница да бъде изградена в парцела на Медицинска академия. Именно там се намира недовършеният строеж на бъдещата национална болница, започнат още през 80-те години и замразен веднага след демократичните промени в страната.

Първоначалното решение на кабинета на ГЕРБ беше той да бъде довършен, но властта се отказа от това след редица протести на НПО и родители на деца, които настояват за изграждане на ново, модерно здание и събарянето на недовършения строеж.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!