Спецпрокурори изискали информация за всички, влизали през 4-те входа на МС

Всички посетители – български и чуждестранни граждани, които са имали достъп до Министерския съвет през януари, февруари и март 2022 г., трябва да бъдат описани и предадени на спецпрокуратурата. Такова искане от спецпрокурорите е пристигнало при НСО с обяснение, че е започнало предварително производство, пише „24 часа“, позовавайки се на свои източници.

Според информатора изисканата информация се отнася за 4-те входа на Министерския съвет – централния и служебните.

От Специализираната прокуратура отказват да коментират твърдението, като посочват пред медията, че на по-късен етап ще дадат отговор дали наистина са поискани такива данни.

От НСО също не потвърждават информацията. От държавната служба за охрана обаче са категорични, че оказват съдействие на институциите и при поискване на информация, свързана с техните правомощия и компетенции, я предоставят, ако е налична.

Официална позиция по въпроса няма и от Министерския съвет. 

От медията посочват още, че възможни варианти, за които спецпрокуратурата да изисква подобни документи, са задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и разпита на бизнесмена Васил Божков или твърденията на собственика на „ИНСА Ойл“ Георги Самуилов, разпространени от финансовия министър Асен Василев, че върху Самуилов е упражняван натиск за операции с държавния резерв.

А в Благоевград, където премиерът Кирил Петков има срещи с бизнеса, пред журналисти той каза, че не знае за изискани такива данни от Спецпрокуратурата, но че ако се окаже вярно, „ще е пълно безобразие“ и допусна връзка това, че Министерският съвет е контактна точка за сигнали до Европейската прокуратура.

„Не съм информиран за това, но ако и то се окаже вярно, просто ще е пълно безобразие. Знаете, че в момента Министерският съвет е контактна точка за Европейската прокуратура. Ако се опитват да видят кой влиза и излиза от МС, за да видят кои са хората, които дават сигнали, това ще е поредният саботаж. Ще разбера дали е така, но би било безобразие. Трябва да се види много внимателно дали се опитват да контролират хората, които искат да дават сигнали. Те вече знаят, че за разлика от случвалото се досега сигналите, които идват в МС, директно отиват при г-жа Кьовеши, когато са свързани с еврофондове“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!