Стефан Пройнов: Археология и нумизматика за милиони у нас!


Стефан Пройнов пред Булпресс: Днешната нумизматика способства за по-точното датиране на дадени събития, които разкриват пласт по пласт археолозите така ние преоткриваме историческото си наследство запечатано в културните пластове на древните градове у нас.

Стефан Пройнов: Експерт на антично и древно изкуство съм и днес искам да ви насоча фокусът на внимание към едни от най-редките и най-раните монети откривани у нас.

Boй-cтopoтo мeнĸтo, нoмĸpĸнo в Бългopия. Mpxĸeлeзи cмятoт, чĸ ĸ изeбpoзĸнo глoвo нo лъв. Oт дpyгoтo cтpoнo cĸ пpĸдпeлoгo, чĸ ĸ изeбpoзĸнo cвocтиao, aeятe в минoлeтe билo cимвeл нo щocтиĸ.
Копирано от https://www.hiclub.bg/Article/6273328 © www.hiclub.bg

Най-старата монета, намирана някога в България, е от втората половина на VII век пр. Хр. Открита е през 2013 г. в Созопол и е 0.63гр. хемистатер на Лидия. Електронова монета без аналог в света. Откриването й в Созопол не е случайно, обяснява Стефан Пройнов.

Първото селище на мястото на днешния крайморски град е възникнало в края на IV-III хилядолетие преди Христа. А през 611 г. преди новата ера там е основан гръцки полис от преселници от град Милет, Лидия (държава на територията на днешна Турция). Именно в нея е отсечена монетата.

В Лидия са отсечени първите монети в човешката история. До тази епоха хората са използвали слитъци с формата на бича кожа, стрели, камбани, брадви и пр. Монетата, намерена в Созопол, е от т.нар. сплав електрон – злато и сребро, като преобладава по-скъпият метал, но понеже е мек, се е наложило да се добави и сребро.

Според Стефан Пройнов съотношението на електрона в този период е едно към десет сребро към злато и така каратът на златото се изчислява към 21-22 карата. Разбира се има откривани много електронови монети по нашите земи в Североизточна България около Калиакра все още се откриват монети на древният Кизик, които също са много ранни и скъпи на нумизматичният пазар. Монетата тежи 0,63 грама.

Нейната стойност няма как да бъде измерена в пари, защото е единствената по рода си, намерена в България. Днес монетата се съхранява в Националния исторически музей. Според международни справочници и цени в каталози и на аукциони цената на подобна монета тръгва от 6000 долара. Но понеже е уникат, стойността й би могла да е и в десетки пъти повече, твърди Пройнов.

сестерций на Британик

Систерция на Британик

И от монетата намерена на плажа в Созопол искам да ви пренеса към една друга монета, която прослави България. В края на 2012 г. археолози откриха уникален бронзов екземпляр с лика на Британик, син на император Клавдий от брака му с Месалина.

След убийството на майка му император Клавдий се жени за Агрипина, която мечтае да сложи Нерон на трона. Британик умира на 14 г., а информацията за живота му е много оскъдна. Смята се, че става жертва на новата съпруга на императора. Въпреки краткото си битие на земята обаче има отсечени монети с лика му. В света са известни само още три подобни. Две от тях се намират в частни колекции и са били оценени на 600 000 британски паунда едната. Смята се, че тези пари са били изработени по специален повод, защото се различават от 3-те намерени преди това.

Разликата е в позиционирането на лика на Британик. Върху намерената при строежа на метрото монета той е обърнат наляво, докато при другите 3 – надясно. Именно този детайл е обект и на доста опити за фалшифициране. Благодарение на откритието историците правят множество изводи за живота в Сердика през I век, за търговските и политическите връзки на града.

Днес уникалният експонат се съхранява в Националния исторически музей. Разбира се има откривани десетки екземпляри от иманяри в страната ни, но с далеч по-ниско качество като има и доста фалшификати на тази монета пуснати на пазара, твърди Стефан Пройнов.

Аз самият съм виждал отливки на слабо качествени сестерций на Британик произведени преди десетина години на принципът на восъколеенето. Естествено, че моделите идват от мафията и черният пазар с една цел размножаване и незаконно забогатяване.

Солид на Юлиан Апостат- отстъпник

Една от най-редките римски монети, намерена у нас, обаче е златният медальон на Юлиан Апостат. Той е последният император от Константиновата династия, носил короната между 360 и 363 година след Христа. Управлението му се характеризира с опити да върне езичеството и затова получава прозвището Юлиан Апостат Отстъпник. Монетата с лика му е уникална, защото подобна не е намирана в света. Тежи повече от стандартните пари от онова време – цели 6,42 грама чисто злато. Диаметърът й е 25 мм и е сечена в солунската монетарница около 360 г. Предполага се, че тиражът й е бил много малък и е служила за награда. Достигналата до наши дни монета сигурно е минала през много ръце, но се появява като притежание на Еленка Меракова от Тополовград, която я получава като зестра от баща си през 30-те години на ХХ век. Тя не подозира колко е ценна.

Това е напълно нормално. Всеки може да получи в наследство или да намери случайно и да притежава историческа ценност и да не знае истинската и историческа или парична стойност. През 1986 г. Еленка се опитва да строи къща с мъжа си и парите не й стигат. Занася монетата в Окръжния музей в Ямбол, а оттам й предлагат 2 хил. лв., за да я откупят. Тя отказва и търси мнението на опитни златари, които й казват, че струва много повече. Мълвата за ценната находка стига до ушите на известния купувач и колекционер на антики от същия район Желязко Демирев-Императора.

 

Той се появява пред вратата й и я впечатлява със спретнатия си външен вид и офертата да купи монетата за 27 хил. лева. Баба Еленка му я продава, без много да се замисля.

Според Стефан Пройнов тази монета бързо се разчува в нумизматичните среди и други искат да я купят. През септември 1986 г. Императора е арестуван от милицията и обвинен в мега дело за иманярство, завършило през 1998 г. Дълго време той не казва на ченгетата къде е ценната находка от времето на Юлиан Апостат. Накрая иска ден отпуска, за да поздрави брат си за рождения му ден. Връща се в затвора и изплюва монетата, която криел под езика си през цялото време. Не се разделял с нея. Преди да го хванат униформените, дори на плажа я държал у себе си, като я зашивал в банските си. Цената на медальона е между 860 000 и 5 000 000 млн. долара.

Бай Желязко както го наричахме, твърди Стефан Пройнов, имаше богата колекция от Ауреуси на Римски императори, но не всички бяха оригинали виждал съм ги,но тази монета е единствена в света и няма аналог и колкото и голям да беше като име и с широки контакти и познанства никой не е по-голям от държавата и накрая си отиде. Злите езици могат да говорят за Бай Желязко, че е бил голям познавач, но аз Стефан Пройнов ще Ви кажа от личен опит и от срещите ми с него е беше плащач, а не разбирач. Плащаше това, което другите дават в марки, а той го плащаше в долари именно заради това си извоюва слава и накрая когато държавата трябваше да му върне монетата си отиде от този свят.

Не всеки може да попадне на уникат, не всеки може да притежава уникат и не всеки може да търгува такива ценности, защото мечтите, алчността и реалността се преплитат в реалният бандитски и мафиотски свят и аз Стефан Пройнов ще ви дам съвет не си мечтайте за уникати, защото от съкровището могат да се превърнат в проклятие.

Иначе археологията и нумизматика за милиони е имало и ще има у нас!


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!