Стефан Пройнов: Златен медальон на Валентиниан I

Стефан Пройнов: Златен медальон на Валентиниан I

Стефан Пройнов: Златен медальон на Валентиниан I

Стефан Пройнов: Искам да представя на Вашето внимание един уникален по стил и изработка златен медальон на Валентиниан I (364-375). Медальонът е открит в съседна Сърбия до село Затоние в областта Градище. Сега се намира в националния музей в Белград. Теглото при златните медальони е кратно на златните монети от съответният период. При златните медальони се съизмерват в Солиди.

А при сребърните медальони теглото е кратно на милиаренсия.

Този специално е доста масивен и теглото му е 80.45g., което се равнява на 18 солиди. Кратното тегло на такъв медальон му гарантира и пазарна стойност за периода равняваща се на броят солиди отговарящи на теглото му. Медните монети на Валентиниан I са със сходен сюжет, но медальонът надминава далеч останалите по изящество и детайлност на реверса. Прави впечатление изключително наситената задна страна с мотиви и дребни детайли. Императорът е с Хоругва и в краката са му пленниците, но образите са изключително прецизно направени до най-малки детайли във въоръжението и дрехите им няма по-наситен с подробности медальон в късният Рим от този на Валентиниан I.

Уменията на гравьорът надминават и най-красивите майстори на матрици в древността пресъздават се дори копчетата и украса на дрехите, накити и детайли чрез които ни подсказват какви са били дрехите на различните покорени племена. В десният типаж виждаме традиционната тракийска шапка и стил на обличане при траките- техните наследници са в лявата страна – благородническа фигура с най-пищно украсени дрехи. Поради голямото си тегло и размер тази медальон трудно може да бъде отсечен с един удар именно заради това има в центъра на тялото на императора вдлъбнатина, която е за фиксиране на ядрото за да се избегне приплъзване и да не мърда ядрото в матрицата. Този тип техника се среща и по-ранни монети широко разпространени при римските провинциални бронзови монети. Казвам се Стефан Пройнов и съм експерт на антично и древно изкуство и според моето скромно мнение този медальон по качество и красота се нарежда на първо място измежду известните от този период.

 

Медальонът според мен би трябвало да се датира от по-ранният период на управление на Валентиниан I някъде към 364-366г. В този медальон прави впечатление, че гравьорът някакси разчупва каноните на матричарството и вкарва образи и детайли от сюжета между надписите дори и под отреза където по принцип е мястото на което се изписва монетарницата или съкращение на градът от където е отсечен, което на практика си е запазено място за щемпел на монетният двор.

Размерът и теглото са впечатляващи и това е едно доста щедро дарение на императорът към своите генерали или приближени равняващо се на годишната заплата на един офицер от армията му. Разбира се има и други красиви монети от късноримската епоха, но тази определено е на едно от челните места по стил и иконография

Стефан Пройнов: Надявам се всички заедно да се насладим на това произведение на древното монетно изкуство!


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!