Стефан Пройнов: Зрелищна акция срещу ченге номер едно Ангел Папалезов в бизнесът с антики

Стефан Пройнов: Зрелищна акция срещу ченге номер едно Ангел Папалезов в бизнесът с антики

Стефан Пройнов: Акцията срещу Ангел Папалезов е дим без огън.

Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети в хода на разследването на Специализираната прокуратура срещу началника на ГД „Национална полиция“. Това информират от държавното обвинение.

Снимка: Прокуратура на Република България

Снимка: Прокуратура на Република България 1

Предметите, предимно монети, са открити при претърсване на служебния кабинет на Ангел Папалезов, началник на сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

Снимка: Прокуратура на Република България

Снимка: Прокуратура на Република България 2

Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро, допълват от спецпрокуратурата.
В хода на следствените действия са открити и иззети още мобилни телефони, над 10 флашки, CD-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.
В кабинета на Папалезов. са намерени множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.
Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето Древен Рим и Древна Елада.

Полицейският служител е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група.

Екипът от наблюдаващи прокурори е сезирал за случая дирекция „Инспекторат“ при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.

Акцията по претърсването започна на 1 юни вечерта в кабинета на Папалезов.

Източник: dariknews.bg

Коментарът на Стефан Пройнов – експерт на антично и древно изкуство твърди, че на снимка 1 всички монети са фалшификати като някои дори са сувенирни. Едната е бутафорен медальон с лика на Бойко Борисов наподобяваща сестерция – монета, която в древният Рим се сече от Сената.

Снимка: Стефан Пройнов

Снимка: Стефан Пройнов

Това си е открита подигравка към разследващата прокуратура и показва липсата на компетентност. На снимка 2 монетите са закупени от чужбина с ясен произход и цена – те не са движими паметници на културата придобити по престъпен начин нито са обект открит на археологиески обект. Ангел Папалезов – началник на сектор в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). Пройнов твърди, че тази акция има за цел да покаже, че смяната на правителството е в ход и ще бъдат сменени и наказани всички, но в този случай наказани няма да има, защото човекът познава законите и монетите и ако те бяха под ударите на закона би ли ги държал в кабинетът си? Хората занимаващи се с нумизматика и метал детектинг у нас очакват реални мерки и реална промяна на закона и да не бъдат третирани като престъпници. А тази акция поне показва, че всеки, който има страст към монетите било то древни или съвременни, може да бъде тормозен без значение дали Прокурор, полицай или шеф на някое ведомство в системата. От тази акция няма да се стигне до наказателно производство срещу Ангел Папалезов и нито едно от доказателствата на снимките от публикувани от Прокуратурата няма да издържи в съда, но усещането за корупция ще витае в публичното пространство. Дето се казва с техните камъни по техните глави! Време е за промяна на закона иначе образно казано много магистрати и колекционери ще бъдат подложени на тормоз така както те са тормозили досега други. Тук няма драма нито възмездие и на финала най-вероятно тази прокуратура ще бъде осъдена от Ангел Папалезов, но ченге номер едно в борбата с иманярството и опазването на паметниците на културата днес е поставен от другата страна на закона – там където сме всички ние, казва Пройнов. Ангел Папалезов бе един от хората, който не искаше промени в закона, но може би сега ще е един от всички нас, които искаме промяна на закона.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

1 comment

  1. :)

    Ето защо не искаше да се променя закона. Краде чужди колекции и ги узаконява! Така правят невинните колекционери, за разлика от виновните! Само че погледнете кои са невинните колекционери!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!