Стефан Пройнов: Ценообразуване в съвременната нумизматика

Стефан Пройнов: Ценообразуване в съвременната нумизматика


Ценообразуване в съвременната нумизматика е съвкупност от много задължителни компонента, които при съвпадане се получава и високата цена. Но често и ценообразуването граничи с налудничави цени вдъхновени не от тираж или качество, а от алчност и желание за бързо забогатяване. Има наложен стандарт от сертифициращите компании и оценката на една монета се точкува от 1 до 70 както и някой допълнителни много важни екстри, които правят монетата почти уникална.

Цените на една стока се сформират според търсене и предлагане поне на този закон почиват всички стоки на пазара. У нас обаче в нумизматиката не е точно така. Тук каталозите за монети имат дадени цени, които в последните години някак си се пренебрегват от продавачите и често една обикновена монета надхвърля стойността си в над 100%. Това е, защото монетите с ниска каталожна стойност след грейдване се добавя към тяхната нумизматична – пазарна стойност и цената на услугата по сертифициране. Сертифицирането в последните години става задължителен компонент на една сделка, но това значително повдига стойността на евтените монети.

Така на практика лот монети с пазарна стойност от 50-100лв. можете да ги видите да се предлагат на цени от 3000-3500лв., което на практика не ви прави богати, но със сигурност ограничава възможността да се създаде нова реколта в нумизматичните среди и младите колекционери без стабилни доходи няма как да участват активно и да се превърнат в бъдещи нумизмати. Ценообразуването най-точно се сформира и от цените на продадените вече монети по аукциони, търгове и електронни сайтове.

Там обаче има инвестиционни посредници зад които често стоят големи финансови фондове или банки и на практика те вдигат цените, защото очакват да реализират големи продажби и добра доходност. Най-скъпите монети в света в последните години не са реализирани – продадени на колекционери или нумизмати, а на такива инвеститори, които никога не са се занимавали с подобен вид колекционерство или нумизматика, но те са основният фактор, които влияе на сформирането на цената на една монета, защото когато създават висок ценови шок в даден сегмент той остава да витае дълго време и следващите сделки гравитират около тази цена. Естествено това влияе най-силно на ценообразуването.

Монети от Българската нумизматика в последните години се продават на международни аукциони на баснословни цени и златни монети от времето на Княжество България и Царство България се продават много по-скъпо от древните Римски и Гръцки монети. Това израстване на Българската нумизматика е благодарение на няколко нумизматични играчи на пазара и на няколко по-значими колекционери, които привлякоха вниманието на инвеститорите към разделът Български монети и банкноти.

През 2020г. ще започнем с Костадин Везьов, който стана първият българин – световен първенец по нумизматика на NGC. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на този вид световно колекционерство.

Стефан Пройнов: След това световно събитие в света на нумизматиката и след привличането на вниманието на световната нумизматична общност сега очакваме и други колекционери и нумизмати да излязат от зоната си на комфорт и да обявят своите монети и банкноти.

Очаква се на пазара да се появят много впечатляващи експонати, а цените да продължават да се вдигат, защото има много личности у нас и в чужбина, които притежават уникални експонати, но не ги грейдват и не ги предлагат.

 

Днес обаче някой от тези хора ще изкарат на пазара своите съкровища и те ще допринесат за популяризирането на Българската нумизматика, но и за новото ценообразуване защо на пазара цените се сформират именно от цените на които са продадени не от цените на които се предлагат дадени монети или банкноти, а в последните години сме свидетели само на рекордни цени и трендът върви нагоре.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!