Столтенберг: Войната в Украйна навлиза в критична фаза

Войната на Русия в Украйна навлиза в критична фаза благодарение на украинската контраофанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

„Украинските сили съумяха да възпрат офанзивата на Москва в Донбас, удариха зад руските линии и си възвърнаха територия“, каза той на съвместна пресконференция в Брюксел с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

„Само през последните няколко дни виждахме ново напредване както на юг в Херсон, така и на изток в региона на Харков“, добави той. По думите му това показва „храбростта, уменията и решимостта“ на украинските сили, а също, че „нашата подкрепа променя нещата на бойното поле всеки ден“.

Според Столтенберг солидарността на Запада към Украйна не трябва да отслабва въпреки енергийната криза и повишаването на разходите за живот.

„Цената, която плащаме, се измерва в пари, докато цената, която украинците плащат, се измерва с живот“, каза той и допълни, че „всички ние ще платим много по-висока цена, ако Русия и други авторитарни режими видят, че агресията им бива възнаградена“.

Евакуират цивилни от 3 контролирани от руските сили селища в Харковска област

Представител на назначените от Русия власти в украинската Харковска област каза, че се провежда евакуация на цивилни от три контролирани от тях селища, след като Украйна започна изненадваща контраофанзива, предаде Ройтерс.

Виталий Ганчев заяви на живо в предаването на Владимир Соловьов по руската държавна телевизия, че евакуират цивилни от градовете Изюм, Купянск и Велики Бурлук.

Той посочи, че акциите са провеждани основно в Купянск и Изюм, но добави: „Сега получихме информация, че Велики Бурлук е под артилерийски обстрел и естествено хората бяха помолени да напуснат града и да отидат на по-безопасни места“.

Ганчев каза още, че ще се обърне за помощ към властите в южната руска Белгородска област, в случай че се появят проблеми около преместването на евакуираните.

Купянск и Изюм са жизненоважни за руската армия логистични центрове в източния регион Донбас и изглежда, че и двата града са пряко застрашени от драматичната украинска контраофанзива, при която тази седмица, според Киев, руската линия е била изтласкана с до 50 километра.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната днес прогнозира, че вероятно украинските сили ще завземат Купянск до 72 часа.

Същевременно Ганчев заяви, че Украйна е постигнала „значителна победа“ в Харковска област, което е едно от първите признания от руска страна за контранастъплението.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!