Тошко Йорданов поиска президентът да разсекрети консултативния съвет за РСМ от януари

Тошко Йорданов от ИТН поиска президентът Румен Радев да разсекрети КСНС за Република Северна Македония от януари. Държавният глава от своя страна обясни, че не иска да компрометира свободата на изразяване при следващите консултативни съвети. Това стана ясно в началото на втория кръг от консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Представителите на ИТН – Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов влязоха при държавния глава точно в 9:00 часа.

Решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на растящите тревоги на хората заради цените и войната в Украйна. Очаква и амбициозна и последователна външна политика, за да не допуснем България да остане в периферията на ЕС, заяви президентът в началото на консултациите.

Толерантността в българската политика е много кратка, добави Румен Радев. Той акцентира върху последователната политика на ИТН по отношение на РСМ.

„Затова очаквам и Вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство, от друга страна са необходими действия за приемането на важни закони за ПВУ и бюджета. По тази причина е важна позицията на всяка една партия“, каза още държавният глава.

Снимка: Bulphoto

От своя страна Тошко Йорданов от ИТН заяви, че за партията е удовлетворяващо, че в такъв момент президентската институция постъпва отговорно и с ясното съзнание за важността си, което не се осъзнава от част от политиците в момента.

„Вашата роля е изключително важна и е прекрасно, че вие ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг за тази отговорност“, подчерта Йорданов и благодари за оценката, че политиката на ИТН е последователна.

Снимка: Bulphoto

Той помоли Румен Радев да разсекрети КСНС от януари за РСМ, защото на този съвет не се казали неща, застрашаващи националната сигурност, но са се казали лъжи.

„Ако слушаме част от политиците, които са се обявили за безгрешни, сега трябва да имаме среща на мафията“, добави депутатът от ИТН.

По думите му те осъзнават ситуацията и ще направят всичко по силите си, без да прекрачват морални граници.

„Добре е да се знае истината, но аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограми за КТБ едва след като изпратих искане до всеки да каже дали е съгласен. Не искам да се компрометира свободата на изразяване при следващите КСНС“, отговори държавният глава на призивите да разсекрети консултативния съвет от януари.

Снимка: Bulphoto

„Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г., нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., което бе наложено от съображения спора за езика“, допълни Румен Радев.

Ден по-рано на „Дондуков“2 имаше насрочени срещи с „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Представителите на ПП и БСП обаче не дойдоха, оправдавайки се със заседанието на комисията за бюджета. Очаква се двете парламентарни партии да се явят друг ден на консултациите при президента. 

Освен ИТН днес Румен Радев трябва да приеме още „Демократична България“ и „Възраждане“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!